Prošlo je gotovo desetak dana otkako se na Gradskom vijeću našla tema „Analiza stanja velikogoričkog sporta“. Dojmovi sa sjednice su se slegli, a da je ova tema zainteresirala širu sportsku javnost potvrđeno nam je iz više izvora, jer mnogi su se zainteresirali za konačni ishod. Ako je suditi prema komentarima sportaša, oni su i više nego zadovoljni, jer osim što se ova tema po prvi puta našla pred gradskim vijećnicima kao pobjednici sa sjednice između ostalog izašli dvoranski kolektivi koji od 1. rujna više neće trebati plaćati Gradsku sportsku dvoranu.

 

Do sada su se pitanja vezana uz sportsku tematiku mogla čuti jedino za vrijeme aktualnog sata, a kako su izvijestili gradonačelnik Dražen Barišić i zamjenik Ervin Kolarec nema sjednice Vijeća na kojoj se ne postavi barem jedno pitanje vezano uz sport. Upravo zbog toga odlučeno je da se održi i jedan ovakav skup, koji se pokazao kao pun pogodak. Vladajući i oporbeni vijećnici vodili su konstruktivnu raspravu u kojoj nije nedostajalo niti prepirke čija je vlast napravila više za gradski sport. Neki su se interesirali za teleskopske tribine u Srednjoškolskoj dvorani kojih još uvijek nema, neki bi ponovno htjeli oživjeti Turopoljsku nogometnu ligu, dok su neki išli toliko daleko iznoseći i pomalo smiješne i neprovjerene informacije koje su se odnosile na Zajednicu športskih udruga, ali i HNK Goricu. Predsjednika goričkog drugoligaša, Nenada Črnka zasmetali su navodi o HNK Gorici gdje se ona uspoređuje s nekim drugim sredinama gdje odreda igraju domaći igrači ponikli u omladinskoj školi. Prema njegovim podacima koji su i lako provjerljivi preko sustava COMET situacija u Osijeku, Cibaliji, Interu i Zagrebu i nije onakva kakvom je prikazana na Vijeću.

 

PREDSJEDNIKA GORANA KOVAČIĆA POZORNO SLUŠALI
Nakon gotovo dvosatne konstruktivne rasprave, završnu riječ je dobio predsjednik Zajednice športskih udruga, Goran Kovačić. Prvotno je prema pravilima igre predsjednik imao pravo na petominutni govor, no kako se u svom obraćanju dodatknuo širokog spektra tema omogućeno mu je nešto dulje obraćanje koje su s velikom pozornošću poslušali svi vijećnici pokazavši interes za ovu temu. U svom govoru predsjednik Kovačić niti jednom rječju nije nikog kritizirao, već je iznio jasan stav Izvršnog odbora čiji su članovi također bili prisutni na sjednici. –Sport je nepresušna tema, a mi u Velikoj Gorici lani smo imali njegov procvat. Tome su pridonjeli i uvjeti. Naravno, oni uvijek mogu biti bolji jer nama još uvijek nedostaje sportskih objekata. Jedan od problema su nam i novi zakonski okviri- istaknuo je u svom govoru predsjednik Goran Kovačić koji se dotaknuo i pamfleta kojima je napadana Zajednica športskih udruga istaknuvši kako to nije i ne može biti način rješavanja problema.

 

Nakon govora u kojem se dotaknuo svih problema koji tište velikogorički sport, predsjedniku Vijeća nije preostalo ništa drugo nego da uzme kraću pauzu i zajedno s vodstvom grada nađe rješenje i donese zaključke koji bi nadajmo se trebali donijeti bolje sutra velikogoričkom sportu koji s pravom ima važno mjesto na sportskoj karti Hrvatske.
Što se tiče zaključaka oni od Zajednice športskih udruga, Ustanove za upravljanje ŠRC-om i gradonačelnika Dražena Barišića nameću određene zadatke. Tako se od Zajednice športskih udruga traži da preispita i utvrdi kriterije za korištenje sredstava za sport iz proračuna Grada Velike Gorice, te da ih do 1. listopada dostavi Gradskom vijeću. Ustanova za upravljanje ŠRC-om treba izraditi program održavanja i ulaganja na objektima do 2020. godine. Gradonačelniku Draženu Barišiću je pak predloženo da od 1. rujna ove godine članice Zajednice sportskih udruga oslobodi plaćanja troškova u Gradskoj sportskoj dvorani, a Gradsko vijeće je pozdravilo napore sportskih udruga i sportaša koji unapređuju rad s djecom, mladima i osobama s invaliditetom.