Zajednica sportskih udruga grada Velike Gorice kroz svoje programske aktivnosti organizira ljetni nogometni kamp sportaša mlađih dobnih kategorija u kojem sudjeluju velikogorički nogometni klubovi.

Deseti po redu, velikogorički nogometni kamp za početnike (djevojčice i dječaci rođeni 2012. godine) održan je od 16.-19.08.2022. godine na nogometnim igralištima NK Vatrogasac, NK Ban Jelačić, NK Turopoljac i NK Mraclin.

Na ovogodišnjem kampu sudjelovalo je 85 dječaka i 2 djevojčice iz 11 nogometnih klubova – HNK Gorica 32, NK Kurilovec 11,  NK Velika Mlaka 1947 10, NK Buna 7, NK Dinamo Hidrel 6,  NK Turopolje 6, NK Turopoljac 4, NK Mraclin 4, NK Vatrogasac 3, NK Gradići 3 i NK Polet 1.

Glavni koordinator i voditelj cjelokupnog kampa je instruktor nogometa Zajednice sportskih udruga Stjepan Grđan, a provoditelji kampa po radnim stanicama bili su treneri iz velikogoričkih klubova – Tomica Kvakan, Neno Šunić, Stiven Žitnik, Marijan Milanščak, Siniša Rajšić, Mario Đuretić i Ivan Grđan

Klubovi čiji igrači nisu sudjelovali na kampu – NK Ban Jelačić,  NK Lukavec, NK Klas, NK Mladost Obrezina, NK Meštrica i NK Lomnica.

Ljetni kamp je besplatan za sve sportaše koji su za ovogodišnje sudjelovanje na poklon dobili reklamne majice i diplome, treneri su dobili reklamne dresove a nogometni klubovi domaćini pojedinog kampa dobili su 10 nogometnih lopti.

Zajednica sportskih udruga grada Velike Gorice glavni je sponzor i pokrovitelj kampa i osigurava financijska sredstva za njegovu provedbu u suradnji sa Nogometnim savezom Velika Gorica.

Ljetni nogometni kamp organizira se već duži niz godina u mjesecu kolovozu, kao priprema za novu sezonu sa osnovnim ciljevima prezentacije rada ZŠUGVG, prezentacije stručnog kadra i uključivanje što većeg broja najmlađih sportaša svih nogometnih klubova sa područja Velike Gorice kroz sadržajne aktivnosti u ljetnim mjesecima.

Kamp se kontinuirano provodi od 2013. godine za kategoriju djece početnika a domaćini kampa jesu svi nogometni klubovi sa velikogoričkog područja. Na proteklih  devet kampova do sada sudjelovalo je oko 900 djevojčica i dječaka te oko 100 trenera iz velikogoričkih klubova a treneri i najmlađi sportaši u četiri dana obrade 32 vježbe različitih sadržaja koje se kasnije mogu koristiti u klupskim aktivnostima u dvogodišnjem ciklusu.

Svi nogometni klubovi koji su i inače korisnici gradskog proračuna preko Zajednice športskih udruga, imaju obavezu uključivanja mladih sportaša i trenera u ovaj kamp.

Nogometna Akademija HNS uvrstila je kamp u svoj program aktivnosti jer polaznici nogometne akademije za UEFA trenere mogu odraditi trenažnu praksu u sklopu kampa.