Nakon što su sportski prijatelji iz Lepoglave i Preloga uveličali proglašenje najboljih u sportu Grada Velike Gorice za 2023., delegacija iz Velike Gorice, predsjednik i tajnik Zajednice športskih udruga, Goran Kovačić i Darko Blažinčić sredinom veljače uzvratila je na isti način sportskim prijateljima iz Preloga.

S namjerom učvršćivanja međusobne suradnje, razmjene iskustava, zbližavanja članstva, stvaranja trajnih sportskih veza te suradnje na promociji i razvoju sporta Zajednica športskih udruga Grada Velike Gorice 28. prosinca 2017. potpisala je Povelju sa Zajednicom sportskih udruga Grada Lepoglave. Na isti je način u ožujku 2023. došlo do potpisivanja Povelje sa Sportskom zajednicom Grada Preloga. A da Povelja ne ostane samo mrtvo slovo na papiru, čelni ljudi Zajednica započeli su na stvaranju još čvršćih veza.

Nekolicina goričkih udruga tijekom 2023. odlazila je u Prelog na prigodna sportska natjecanja. Pozivi istima uručeni su i za ovu godinu, pa će tako strijelci Turopolja na blagdan Tijelova 30. svibnja ponovno put Preloga na tradicionalni streljački kup. Želja Preložana je da se povežu i na ostalim sportskim poljima, jer ne tako davno Prelog i Gorica imali su „žestoke“ rukometne obračune. Osim rukometnog povezivanja, jer u Prelogu je ponovno oživljen i ženski rukometni klub, želja je i da se povežu pojedini nogometni klubova Turopolja i Preloga. Lijepa i plemenita ideja, jer sport je uvijek zbližavao ljude.

Nama u Prelogu, koji je u odnosu na Veliku Goricu mali grad, velika čast i privilegija što smo mogli potpisati Povelju sa šestim gradom po veličini. Gledajući sportski, Velika Gorica ima izrazito razvijen sport i na nama je da učimo od svojih sportskih prijatelja – kazao je predsjednik Sportske zajednice Grada Preloga Dejan Naranđa.

Delegacija Velike Gorice na priredbi proglašenja najboljih u sportu Preloga

Međusobna druženja nastavljena su i posjećivanjima manifestacija bilo u jednom ili drugom gradu. Nakon što su sportski prijatelji iz Lepoglave i Preloga uveličali proglašenje najboljih u sportu Grada Velike Gorice za 2023., delegacija iz Velike Gorice sredinom veljače uzvratila je na isti način sportskim prijateljima iz Preloga, kojima je uvijek neizmjerno drago što u njihovu sredinu dođe netko novi iz sportske Velike Gorice.

Potpisnici Povelje sportskih zajednica o prijateljstvu – Prelog, Lepoglava i Velika Gorica

-Nadam se da smo pokazali širinu. Nažalost, mi nemamo piramidu, kao vi u Velikoj Gorici. Mi kao Zajednica financiramo sve od amatera do rekreacije. Upravo zbog toga imamo veliku paletu sportskih udruga. Iz te palete i sportskog mozaika ne možemo isfinancirati neki sport koji bi bio broj jedan u našem gradu – otkrio nam je Naranđa, kojeg raduje što se preloški i gorički klubovi polako sve više povezuju i razmjenjuju iskustva.

-Ima tu još jako puno prostora gdje možemo surađivati. Očekujemo kako ćemo se uskoro povezati i preko rukometa i nogometa, ali i triatlon kluba. Vjerujem kako će 2024. biti godina zamašnjak da još jače krenemo u tom smjeru suradnje– otkrio nam je predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Preloga Dejan Naranđa, uz poruku – Ja kao predsjednik ne moram nikaj zmisliti, mogu samo prekopirati ono kaj vi u Gorici delate.

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek: Ponosni smo na našu bogatu lepezu sportova

Dvorana Doma kulture Grada Preloga bila je ispunjena do posljednjeg mjesta. Uz brojne sportaše, priredbi su se odazvali i brojni uglednici iz društvenog i političkog života grada predvođeni gradonačelnikom i saborskim zastupnikom Ljubomirom Kolarekom.

-Mi uvijek kada su po srijedi ovakve priredbe nastojimo okupiti svu našu mladež i mlade sportaše, koji se prije svega ističu svojim radom. Upravo iz toga razloga dajemo im i nagrade da im to bude poticaj za daljnji rad. Naravno, tu su i sportaši koji postižu vrhunske rezultate, kao i sportski djelatnici i kolektivi. Kada pogledate mi imamo jednu široku lepezu sportova, gdje nam najbolja ekipa dolazi iz ribolova, gdje su dvostruki prvaci Hrvatske. Imamo i zapažene rezultate u atletici, tenisu i rukometu, tako da imamo bogatu lepezu sportova– kazao nam je gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

Prelog se naročito ponosi činjenicom kako su 2019. ponijeli titulu europskog grada sporta.

Ponosimo se na svoje sportaše i radujemo se svakom njihovom uspjehu. Reći ću i to kako je naš nogometaš, Lovro Zvonarek danas na pragu ulaska u prvu ekipu Bayerna. Vjerujem kako će u budućnosti i u drugim sportovima naši sportaši dostići tu razinu da na kvalitetan i pravi način predstavljaju Prelog, Međimurje i Hrvatsku – naglasio je Kolarek i poručio kako trebamo napraviti sve da vratimo djecu na igrališta.

-To je meni kao gradonačelniku iznimna želja. Kad sam ja bio mlađi ako ljeti do 18 sati nisam došao na igralište, više nisam imao mjesta u ekipi. Nažalost, danas toga više nema i zato nam svima zadatak morama biti da djecu vratimo na igrališta, da se druže, da se igraju i da žive sportski i zdravo, jer na sportskom terenu svaki mladi čovjek će naučiti i pobijediti, ali i izgubiti. Uostalom, i u porazu se čovjek i dijete odgaja i stječe navike koje će mu kasnije koristiti kroz život.
Upravo u tom pogledu gradonačelnik Kolarek vjeruje kako će i potpisana Povelja o suradnji između Preloga i Velike Gorice doprinijeti još jačem i boljem sportskom razvoju za obje sredine.

-Velika Gorica koja je šesti grad u državi i koja se širi i gdje je sport jako razvijen, ima mnoge sličnosti s nama u Međimurju. Vjerujem kako zajedničkom sinergijom možemo odraditi brojne projekte i biti dobri partneri. Ja osobno ovdje vidim jako dobru suradnju, ako ništa drugo moramo nastaviti ova druženja i razmjenu iskustava – zaključio je gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek.