Kojim smjerom krenuti i kako zadovoljiti sve potrebe sportskih klubova glavno je pitanje s kojim se čelni ljudi Zajednice sportskih udruga Grada Velike Gorice susreću svakodnevno.

Velikogorički sport definitivno je na prekretnici. Rezultati, bilo ekipni ili pojedinačni iz godine u godinu sve su bolji. Klubovi su stekli prepoznatljivost u ligaškim natjecanjima, dok predstavnici pojedinačnih sportova rezultatsku ljestvicu iznova podižu. Upravo zbog toga Zajednica sportskih udruga Grada Velike Gorice pod sve većim je pritiskom, jer zadovoljiti potrebe svih klubova sve je teže. Osim što takvi rezultati iziskuju i potrebu za sve većim financijskim sredstvima, ponovno je aktualiziran i problem nedostatka trenažnih kapaciteta u dvorana. Želeći dobiti odgovore na ta „vruća“ pitanja Zajednica sportskih udruga u petak, 21. listopada u svojim je prostorima organizirala 11. savjetovanje, koje je okupilo sve najvažnije aktere goričkog sporta, uključujući i predstavnike Grada.

U 2022. za sportske udruge je izdvojeno 93,87 posto sredstava

Uz predsjednika i tajnika Zajednice, Gorana Kovačića i Darka Blažinčića, Savjetovanju su se odazvali Duško Radović (KK Gorica), Mario Karapandžić (član Izvršnog odbora, NK Ban Jelačić), Ranko Živković (član Izvršnog odbora, KK Velika Gorica), Damir Bošnjak (AK Velika Gorica), Vinko Ivelj (OK Velika Gorica), Branko Kaurić (član Izvršnog odbora, TK Velika Gorica), Goran Živković (KK Velika Gorica), Igor Matić (TKD Velika Gorica), Darko Batković (MK Velika Gorica), Hani Istanbuli (KK VelGor), Diana Reščić Breko (HOK Gorica), Anri Targuš (član Izvršnog odbora, HK Velika Gorica 1991), Martina Vugrinović (ŽRK Udarnik), Zvonko Sedmak (NK Lukavec) te predstavnici Grada, zamjenik gradonačelnika Neven Karas ujedno i predsjednik HRK Gorica te privremeni pročelnik Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i šport Neven Topolnjak i Darko Ćopić, koji je ujedno član Nadzornog odbora Zajednice sportskih udruga.

Nakon uvodnih riječi predsjednika Zajednice Gorana Kovačića, koji je još jednom istaknuo kako su sportaši najveći promotori Grada, ali i ukazao na određene nedostatke, riječ je preuzeo tajnik Darko Blažinčić, koji je nazočne putem pripremljene prezentacije upoznao s raspodjelom sredstava za Javne potrebe u sportu od 2018. do 2022., ali i sa stanjem i smjernicama za 2023.

Spomenuo je Blažinčić tom prilikom kako Zajednica u svome sastavu danas ima 52 punopravne članice organizirane u 23 različita sporta. Ukupno je to 7000 članova, 4650 natjecatelja, od čega je oko 3 372 natjecatelja mlađih od 18 godina i 1278 starijih od 18 godina. Sa svima njima radi 256 trenera. Na godišnjoj razini sportaši na treninzima i natjecanjima provode 97.262 sata. Ovo su inače, zvanični podaci koje su klubovi dostavili 01. veljače 2022.

Za Javne potrebe u sportu u ovoj je godini iz gradskog proračuna izdvojeno 11.100.000,00 kuna, od čega je za sportske udruge izdvojeno 10.420.000,00 kuna ili 93,87 posto, pri čemu svakako treba naglasiti kako je Zajednica tijekom ove godine podmirila dug od 279.500,00 kuna za liječničke preglede iz 2021. godine.

Važno za napomenuti svakako je i podatak kako je Zajednica 2018. za Javne potrebe u sportu gospodarila s 8,500,000.00 kuna, no tada je u Zajednici u članstvu bilo 39 udruga, da bi danas broj udruga porastao na 52, dok je iznos sredstava iz proračuna uvećan za 2,600,000.00 kuna.

Klubovi ukazali na nedostatak prostora za treninge

Nakon što su prisutni čuli ove podatke, kao i činjenicu da Grad osim kroz Zajednicu sportskih udruga velikogorički sport pomaže i na druge načine: preko Ustanove za upravljanje sportskim objektima, ali i preko Upravnog odjela za mjesnu upravu, preko kojeg idu brojne investicije na sportskim objektima po mjesnim odborima. Vrlo važno za napomenuti ovdje je i podatak, kako je Grad Velika Gorica jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj, koji svim nogometnim klubovima u cijelosti pokriva troškove energenata (struje, grijanja i vode). Nažalost, ovaj podatak mnogi zaboravljaju i ne gledaju kao na izravnu pomoć.

Budući da su Savjetovanju uglavnom nazočili predstavnici dvoranskih klubova, fokus njihove rasprave bio je nedostatak trenažnih kapaciteta po dvoranama, zbog čega su zatražili rješavanje problema s korištenjem Srednjoškolske dvorane, čije je korištenje za njih preskupo. No, u nedostatku termina i prostora i tamo su primorani odrađivati svoje aktivnosti. Neki klubovi već iznajmljuju i termine po Zagrebu, dok je Igor Matić (TKD Velika Gorica) istaknuo kako se on odlučio na rizik te je ušao u najam vlastitog prostora.

Zamjenik gradonačelnika Neven Karas u svom je obraćanju kazao kako je Grad upoznat s ovim problemom te da će se s njihove strane napraviti sve ne bi li se što prije izgradio objekt, koji će mlađedobnim kategorijama omogućiti nesmetano treniranje i odigravanje utakmica. S obzirom na inflaciju i rast cijena građevinskog materijala, kao i na završetak krucijalnih gradskih projekata, Grad trenutnu nije u mogućnosti ići u investiciju gradnje nove velike dvorane, zbog čega je u dogovoru sa Zajednicom odlučeno da se krene u realizaciju balona, kojim bi se barem djelomično riješio postojeći problem, ali i smanjio pritisak na Gradsku sportsku dvoranu, koja je kako je istaknuo predsjednik KK Gorica Duško Radović na rubu regularnosti za odigravanje utakmica najvišeg ranga natjecanja. Svjesni su toga i u HRK Gorici, koja za svoje odigravanje službenih prvenstvenih utakmica može koristiti tek tri reda tribina!

Naglasak na stanju i smjernicama za 2023.

Za Javne potrebe u sportu u ovoj je godini bilo izdvojeno 11.100.000,00 kuna, i približno ista sredstva mogu se očekivati i u narednoj 2023. Upravo zbog toga za vrijeme Savjetovanja moglo se čuti kako kroz postojeća sredstva nije moguće financijski pratiti sve zahtjeve i potrebe. Također, postavlja se i opravdano pitanje treba li u članstvo Zajednice s obzirom na ovakav proračun primati nove članice. Isto tako, vodstvo Zajednice postavlja pitanje „da li je realno otvoriti nova programska područja?“.

Upravo zbog toga Zajednica je mišljenje kako je potrebno nužno odrediti koje sportove želimo i možemo pratiti i koji će nam biti prioriteti. Uz to, Zajednica treba odrediti hoće li joj prioriteti biti usmjereni na kvalitetu ili kvantitetu. Jedno i drugo nije moguće, složit će se svi. Osim toga, treba odrediti nositelje kvalitete za svaki sport.

Zajednica također u suradnji s Gradom u dogledno vrijeme treba definirati model financiranja sporta koji je održiv, odnosno drugim riječima odrediti koji model sufinanciranja želimo i koje su realne mogućnosti sufinanciranja sporta od strane Grada, koji kako smo mogli čuti ima sve više pritisaka sa svih strana. Zadovoljiti sve jako je teško, upravo zbog toga potrebno je jasno i glasno odrediti smjer na temelju ovih smjernica i krenuti sa stvaranjem daljnje slike goričkog sporta, koji nažalost nema suport privrednika i gospodarstvenika, kao što je to primjerice slučaj u nekim drugim sredinama.

Potrebna nam je Strategija sporta

Tajnik Zajednice Darko Blažinčić istaknuo je između ostaloga kako je na radionici od strane Hrvatskog olimpijskog odbora istaknuto kako bi svaka jedinica lokalne samouprave trebala imati Strategiju razvoja sporta.

Strategija bi trebala odgovoriti na nove izazove i ona bi trebala definirati prioritete u razvoju velikogoričkog sporta u razvoju infrastrukture, financija i sportaša – naglasio je Blažinčić.

Zajednica je dala punu podršku izgradnji balona kojim se djelomično rješava problem nedostatka trenažnih kapaciteta, a isto tako nogomet ima punu podršku u svojoj održivosti, s obzirom na tradiciju, raširenost i specifičnost infrastrukture, poručeno je sa skupa.  

Ženski sport u Velikoj Gorici

Iz sjajno pripremljene prezentacije Darka Blažinčića, mogla se vidjeti, ali i iščitati potpora cjelokupnom razvoju ženskog sporta u Velikoj Gorici. Dva rukometna kluba – ŽRK Udarnik i ŽRK Gorica, dva odbojkaška kluba – OK Velika Gorica i HOK Gorica, pri vrhu su svojih liga i s pravom se svi pitaju može li se ići prema gore i napredovati u ligu više? Upravo zbog toga Zajednica sportskih udruga u dogledno vrijeme planira napraviti savjetovanje/okrugli stol na temu „Ženski sport u Velikoj Gorici“. Također, u planu je i okrugli stol na temu „Stanje infrastrukture u Velikoj Gorici“.

Zaključno; tema i pitanja koja muče velikogorički sport je mnogo. Sve to riješiti odjednom nije moguće, a niti realno. Upravo zbog toga treba odrediti smjer i u sinergiji s gradskim ocima, koji su uvijek imali sluha za potrebe sportaša krenuti u postepeno rješavanje istih.

Samo zajedništvom i slogom možemo zadržati velikogorički sport u vrhu !