U sastavu Zajednice športskih udruga Grada Velike Gorice djeluju 53 sportske udruge kroz koje se organiziranim sportom bavi nešto manje od 7000 sportaša.

Od navedenoga broja sportaša, 5.202 je mlađih od 18. godina dok je 1.571  sportaša starije od 18. godina.

U ukupnom broju sportaša, mlađih od 18. godina je 76,8 %.

Sportaši se bave nekim od preko 20 natjecateljskih sportova kategoriziranih pravilnikom HOO, a to su: nogomet, rukomet, odbojka, košarka, atletika, triatlon, streljaštvo, karate, judo, boks, hrvanje, taekwondo, plivanje, sinkronizirano plivanje, šah, akrobatski rock roll i sportski ples, stolni tenis, tenis, badminton, kuglanje, tenis, sportovi u univerzalnoj školi.

Sport s najvećim brojem klubova na području Velike Gorice je nogomet s 18 klubova gdje djeluje najveći broj sportaša svih uzrasnih kategorija i čini oko 60 % od ukupnog broja sportaša.

Ženska populacija zastupljena je u većini sportova a dominantna je u klubovima, akrobatski rock roll i sportski ples (3), rukomet (2), streljaštvo (2), atletika (2), plivanje (2), odbojka (2), borilački sportovi (taekwondo, karate i judo), nogomet (1) i šah (1).

Sa sportašima rade ukupno 272 trenera, od čega su 43 trenera u stalnom radnom odnosu, u honorarnom odnosu je 135 trenera dok je 94 volontera.

Stručna kvalifikacija trenera je : 56 magistra i profesora kineziologije te stručnih prvostupnika trenerske struke, 169 je trenera sa završenom akademija nacionalnog saveza, HOO ili nogometnom akademijom HNS-a i stručno osposobljenih trenera po granskim sportovima dok je 47 trenera u ostalom statusu (studenti KiF, plesni i šahovski majstori, nastavnici letenja…).