U subotu, 08.10.2022., održano je 18-to po redu izdanje Dječjeg jesenskog krosa grada Velike Gorica (nadalje: Dječji kros) u organizaciji Maraton kluba Velika Gorica (nadalje: Klub) na športskom igralištu OŠ Eugen Kvaternik i OŠ Juraj Habdelić (Slika 1). Na Dječjem krosu je sudjelovalo preko dvjestotinjak djece iz svih krajeva Turopolja ali i šire okolice. Utrke su se održavale u sedam kategorija, od onih najmlađih s navršenom jednom godinom života pa sve do učenika osmaša. Oni najmlađi su u pratnji roditelja trčali dužinu od 25 metara dok su oni najstariji trebali savladati dionicu od 1.500 metara.

Nakon otvorenja uslijedile su dječje utrke posebno za dječake i djevojčice s razmakom od oko 5 minuta. Utrke su bile organizirane u sedam kategorija: Bebe, Cicibani, Limači, Klinci, Školarci, Fakini i Tinejdžeri (Slika 4). Ruta svake utrke je bila posebno ograđena a za osiguranje ruta su se pobrinuli predstavnici MK Velika Gorica. Nakon završetka svake utrke djeci se bilježilo njihovo vrijeme te im je bila pružena okrijepa u vidu sokova koje su itekako zaslužili. Nakon završetka utrka uslijedilo je proglašenje najboljih i podjela pehara za troje najbržih u svakoj kategoriji (Slika 5). Čestitamo svim osvajačima pehara kao i svoj djeci koja su nastupila te ukazala na važnost bavljenja sportom od rane dobi.

Rezultati svih utrka u sklopu Dječjeg krosa, kao i velika galerija slika, dostupni su na Internet i Facebook stranici Maraton kluba Velika Gorica.

Zajednica športskih udruga grada Velika Gorica bila je jedan od pokrovitelja krosa s obzirom da je jesenski kros u godišnjem planu rada Zajednice stavljen kao jedna od značajnijih aktivnosti koje se sufinanciraju.