U tradicionalnom izboru Zajednica športskih udruga Grada Velike Gorice proglašeni su najbolji u velikogoričkom sportu u 2022. godini. Priredba je održana u nikad svečanijoj atmosferi u punoj dvorani POU, na kojoj su bili nazočni brojni sportaši, treneri i sportski djelatnici a pored njih na svečanosti su uz čelne ljude Zajednice predvođene predsjednikom Goranom Kovačićem i glavnim tajnikom Darkom Blažinčićem bili i gradonačelnik Krešimir Ačkar sa svojim suradnicima zamjenik Nevenom Karasom i predsjednikom Gradskog vijeća Darkom Bekićem, predsjednik i tajnik Zajednice sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije Vladimir Bregović i Mario Makarun, te državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak i Hrvoje Balen, ispred Hrvatskog olimpijskog odbora, dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Nenad Črnka i proslavljeni Hrvatski veslač, dvostruki svjetski i europski prvak i osvajač dvije olimpijske medalje, Damir Martin.

Sportašima su na postignutim rezultatima čestitali predsjednik Zajednice sportskih udruga Goran Kovačić, državni tajnik u ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak i gradonačelnik Krešimir Ačkar,

Izbor najboljih u sportu Grada Velike Gorice tradicionalno se provodi više od dvadeset godina a Zajednica sportskih udruga Grada Velike Gorice bira najbolje u 12 kategorija.

Na temelju Pravilnika o priznanjima i nagradama dodjeljuju se priznanja zaslužnima pojedincima i udrugama za postignute rezultate, aktivan rad i značajan doprinos razvoju i promicanju velikogoričkog sporta i tjelesne i zdravstvene kulture.

U nominiranju za 2022. godinu, u 11 kategorija sudjelovale su 52 punopravne članice Zajednice športskih udruga dok je u dvanaestoj kategoriji sudjelovao Sportski savez osoba s invaliditetom a svi oni birali su  najbolje od najboljih između više od 60 sportskih klubova iz preko 20 različitih sportova.

Kriteriji za dodjelu nagrada najboljima temelje se isključivo na najboljim rezultatima unutar granskih sportova a Izvršni odbor Zajednice donosi odluku o najboljim sportskim kolektivima i pojedincima za tekuću godinu na temelju prijedloga sportskih klubova.

Prošlu godinu obilježili su rezultati atletičarke Nine Vuković iz Maraton kluba Velika Gorica koja je izabrana za najbolju sportašicu a u ovoj kategoriji nominirane su bile još Sara  Habijančić iz Taekwondo kluba Velika Gorica, Franka Meštrović iz Plesnog kluba Megablast i Ines Grdenić iz Karate kluba Velika Gorica.

Najbolji sportaš je atletičar Dino Bošnjak iz Atletskog kluba Velika Gorica, koji već ima nekoliko titula najboljega sportaša a u ovoj kategoriji nominirani su bili Petar Orešković iz Karate kluba Velika Gorica, Leo Herić iz Judo kluba Pinky i Josip Mustać iz Plesnog kluba Megablast.

Ekipom godine proglašen je Ženski rukometni klub Udarnik iza kojih je uspješna jesen u 2. ŽRL Zapad, gdje su zauzele drugo mjesto, a osim toga Kurilovčanke su izborile i ulazak među 16 najboljih ekipa u Kupu Hrvatske. U ovoj kategoriji nominirane su bile i ekipe Šahovski klub Polet Buševec, Hrvatski nogometni klub Gorica-seniorke, Maraton klub Velika Gorica-kadetska ekipa i Cheerleading klub Vegasice-kadetska ekipa.

Hrvatski rukometni klub Gorica proglašen je najboljom momčadi za povijesni plasman kluba u 3. kolo Europskog EHF kupa i ostvareni plasman u Ligu za prvaka Hrvatske. U ovoj kategoriji nominirani su bili još i Odbojkaški klub Velika Gorica, Atletski klub Velika Gorica, Maraton klub Velika Gorica i Taekwondo klub Velika Gorica.

Najboljim trenerom proglašen je Andrija Nikolić, trener HRK Gorica koji je već četiri godine u klubu i pod čijim su stručnim vodstvom rukometaši ostvarili povijesni uspjeh. 

Za najboljeg trenera nominirani su bili Damir Bošnjak iz Atletskog kluba Velika Gorica, Luka Biščan iz Hrvatskog odbojkaškog kluba Gorica, Igor Matić iz Taekwondo kluba Velika Gorica, Goran Živković iz Karate kluba Velika Gorica,  Slaven Batovanja iz Nogometnog kluba Lukavec i Radmila Đuračić, Cheerleading klub Vegasice

Nagrade u kategoriji djelatnika godine dobilis u Diana Reščić Breko, Hrvatski odbojkaški klub Gorica, Gordan Križaj, Plesni klub Megablast, Martina Vugrinović, Ženski rukometni klub Udarnik, Ivana Tolić, Ženski rukometni klub Gorica, Anri Targuš, Hrvački klub Velika Gorica 1991., Matija Kos, Nogometni klub Mraclin, Marijo Treščec, Nogometni klub Mladost Obrezina,  Tomislav Gligori, Nogometni klub Lukavec, Damir Stanilović, Nogometni klub Lomnica, Kristijan Kirinić, Nogometni klub Vatrogasac, Ivan Kovačević, Nogometni klub Turopolje i Radmila Đuračić, Cheerleading klub Vegasice.

Mladi su sadašnjost i budućnost velikogoričkog ali i sporta uopće, sport bez mladih je nezamisliv. A tko će biti bolji  uzor nadama velikogoričkog ali i hrvatskog sporta ako ne sportaš koji će im je nagrade i dodijelio – Damir Martin, proslavljeni hrvatski olimpijac. Nagrade za nade godine dobili su Ema Jukić, Karate klub Velika Gorica, Ema Bakula, Taekwondo klub Velika Gorica, Antonio Brletić, Karate klub Centar, Sara Milanović, Ženski rukometni klub Gorica, Ema Jagodić, Ženski rukometni klub Udarnik, Pavle Brnadić, Hrvatski nogometni klub Gorica, Tena Pereković, Judo klub Kokica, Aleksandar Hrženjak, Hrvački klub Velika Gorica 1991., Niko Cvitaš, Hrvatski rukometni klub Gorica, Adrian Hren, Judo klub Pinky, Antonija Jozepović, Odbojkaški klub Velika Gorica, Bartol Pavelić, Maraton klub Velika Gorica, Josip Mustać, Plesni klub Megablast, Ivana Vidović, Cheerleading klub, Leona Hrvačić, Akrobatski rock’n’roll klub Gorica, David Kovač Savanović, Akrobatski rock’n’roll klub Gorica, Vita Tot, Sportsko plesni klub Vega i Noa Goleš, Sportsko plesni klub Vega.

Za promidžbu velikogoričkog sporta posebno priznanje dobili su juniori Sara  Habijančić, Taekwondo klub Velika Gorica, Para atletski klub Uspon Velika Gorica, Plesni klub Megablast, Akrobatski rock’n’roll klub Gorica i Plesni par Ema Tot i Andrija Fabijančić iz Sportsko plesnog kluba Vega.

Ovi su pojedinci i klubovi svojim rezultatima bili velik promotor velikogoričkog sporta ne samo u okvirima Grada, Turopolja, Županije i Hrvatske već i širom Europe i svijeta.

U kategoriji Posebna postignuća – prvaci nagrađeni su kadeti i pioniri HNK Gorica za plasman u 1. HNL, Nogometni klub Ban Jelačić za plasman u 4.Nogometnu ligu Središta Zagreb i Nogometni klub Meštrica, prvak 1.ŽNL Istok u sezoni 2021/22.

Dodijeljena je i posebna nagrada Zajednice klubovima koji su tijekom 90. godina djelovanja dali izuzetan doprinos unapređenju, razvoju, popularizaciji i napretku velikogoričkog sporta u cjelini, koji su doprinijeli u odgoju, razvoju i stvaranju mladih sportaša i rekreativaca i koji su tijekom dugogodišnjeg djelovanja dali veliki doprinos u poboljšanju sportske infrastrukture u svojim sredinama a to su Nogometni klubovi Mraclin i Ban Jelačić.

U kategoriji sporta osoba s invaliditetom nagrađena je Nataša Soboćan is SSOI Uspon koja je ukupna pobjednica paraatletske lige za 2022. godinu u kategoriji seniorki i koja je na pojedinačnim nastupima osvojila 4 zlatne i 3 srebrne medalje. 

Na kraju svečanosti dodijeljena je još jedna posebna nagrada našim nogometašima Marcelu Brozoviću i Anti Budimiru koji su osvojili broncu na svjetskom prvenstvu u Kataru i ovo im je zahvala na prekrasnoj promociji naše Velike Gorice i našega Turopolja.

Nažalost, nisu mogli doći osobno na ovu svečanost, ali su u njihovo ime nagradu primile Marina Mikulić, Brozovićeva menadžerica i Irena Budimir, Antina sestra a nagrade su im dodijelili gradonačelnik Krešimira Ačkara, predsjednika Gradskog vijeća Darka Bekića i zamjenik gradonačelnika Nevena Karasa. 

Na kraju ove divne večeri dodijeljena je i nagrada za životno djelo, Damiru Bošnjaku iz Atletskog kluba Velika Gorica.  Nagrada mu je dodijeljena kao najviše priznanje za sportska dostignuća u dugogodišnjem radu na popularizaciji, unapređenju, podizanju kvalitete i promidžbi velikogoričkog sporta kroz preko 40 godina svog sportskog djelovanja, bilo kao sportašu, treneru ili sportskom djelatniku.

Lijepu priredbu u zabavnom programu upotpunili su plesači Plesnog kluba Megablast koji su sjajnim plesnim točkama oduševili i dobili zasluženi veliki pljesak nazočnih.

Sponzori priredbe bili su Bistro Babriga, Alpas Hrvatska, Sprint, Gorica d.o.o. Postolarska radnja Marko, knjigovodstveni servis LIBER DO.RA, K2 Line, Kos obrt, LC – Gallina d.o.o. i Produkt Bastal.

Čestitamo i upućujemo zahvalu svim našim sportašima, trenerima i sportskim djelatnicima na svim naporima, ostvarenim rezultatima i svemu što su učinili i što čine na promociji našega grada, u ime 52 punopravne i 3 pridružene članice Zajednice sportskih udruga grada Velike Gorice koja okuplja preko 7000 sportaša.

Sportaši su veliki promotori našeg grada, možemo biti ponosni na dosadašnje rezultate i vjerujemo da će u vremenu koje je pred nama biti ostvareni još bolji rezultate.

Velikogorički sportaši su i ovom priredbom još jednom pokazali zašto Velika Gorica nosi titulu grada sporta a od 2023. godine i službenu titulu Europskog grada sporta.