Jučer su u Gradskoj športskoj dvorani, a u organizaciji pročelnika za predškolski odgoj, školstvo i šport Nevena Topoljnjaka i savjetnika za šport Darka Ćopića, sastanak održali ravnatelji velikogoričkih osnovnih škola, predstavnici Zajednice športskih udruga grada Velike Gorice i novoosnovanog Školskog športskog saveza. Uz predsjednika Gorana Kovačića Zajednicu su predstavljali tajnik Davor Štuban i član IO-a Mario Karapandžić.

Mario Karapandžić i Neven Topolnjak

Uvodno je pročelnik Topolnjak sa ravnateljima ukratko ‘provrtio’ aktualnu školsku problematiku, pa se ubrzo krenulo na osnovnu točku dnevnog reda – mogućnost davanja izvannastavnih termina u osnovnim školama pod ingerenciju Zajednice športskih udruga grada Velike Gorice. Predsjednik Zajednice Goran Kovačić približio je ravnateljima status i značaj športa i Zajednice športskih udruga pod gradskim okriljem, upoznao ih sa sadržajem aktivnosti i problemima koji su vezani uz raspored korištenja dvorana, te iznimnu potragu za terminima u Gradskoj športskoj dvorani.

Pročelnik Topoljnjak istaknuo je da postoji zaključak iz 2002.godine koji govori da termine ponajprije za svoje potrebe koristi škola, zatim su oni po značaju dostupni školskim športskim klubovima, a oni koji su slobodni pripadaju potrebama športa Grada Velike Gorice, točnije Zajednici športskih udruga grada Velike Gorice koje će iste ponuditi onim udrugama u kojima se najviše i najstručnije radi. U pojedinim od osam gradskih osnovnoškolskih dvorana nije napravljen adekvatan raspored, pa se u nekima trenira rukomet koji iziskuje najveći prostor, u nekima pak košarka i odbojka na velikom prostoru, te bi stoga trebalo drukčije rasporediti športove u odnosu na samu veličinu dvorane. Zajednica športskih udruga grada Velike Gorice bi od slijedeće školske godine, ukoliko se prijedlog usuglasi i dogovori u okviru Odjela za školstvo, bila garant da će se usluge korištenja i plaćati. Naime, pojedini su ravnatelji istaknuli da dugovanja ipak – ima, ali nisu bili protiv prijedloga, dapače.

Predsjednik Školskog športskog saveza Boris Konjević informirao je nazočne o postojanju novoosnovanog saveza, te dakako i problemima koje treba u hodu, ali i brzo, rješavati. Istaknuo je da ima 18 natjecanja gradske razine, te da natjecanja treba odigravati ligaškim sustavom, a ne kup sustavom, na ispadanje, pa pojedine škole imaju samo jednu utakmicu što je i premalo i nije poticajno za mlade školske športaše.

 

Vitomir Štuban