Zajednica športskih udruga grada Velike Gorice uz potporu Hrvatskog olimpijskog odbora ove godine po prvi puta organizira Olimpijski festival dječjih vrtića.

Na 20. Olimpijskom festivalu dječjih vrtića grada Velike Gorice sudjelovati će oko 180 mališana iz velikogoričkih dječjih vrtića Ciciban Lojtrica, Velika Gorica i Žirek.

Natjecateljsku ekipu koja predstavlja jedan dječji vrtić čini 40 natjecatelja od kojih je 20 djevojčica i 20 dječaka a svaki dječji vrtić sudjeluje u malonogometnom i atletskom natjecanju. Atletska natjecanja održavaju se u četiri discipline: (1) trčanje na 50 metara, (2) štafeta 4 x 25 metara, (3) bacanje loptice udalj i (4) skok udalj. Djevojčice se natječu s djevojčicama, a dječaci s dječacima.

Koncept natjecanja sličan je olimpijskim igrama, što je vidljivo iz programa natjecanja.

PROGRAM:

16:30 h  Okupljanje dječjih vrtića, sastanak s vodstvom ekipa

17:00 h  Svečani mimohod – Na mimohodu sudjeluju svi dječji vrtići sa svojim ekipama i u pratnji su odgajateljice. Svaki dječji vrtić na čelu kolone nosi transparent s nazivom dječjeg vrtića koji predstavlja.

17:10 h  Ceremonija otvaranja – Pozdravni govor predstavnika Hrvatskog olimpijskog odbora i otvaranje igara od strane gradonačelnika domaćina.

Skupina od osmero djece unosi na stadion zastavu HOO-a i kreće se prema jarbolu na kojem će se dizati zastava. Dolaskom do jarbola zaustavljaju se, a odabrana sportašica-sportaš, držeći jedan ugao zastave, recitira zakletvu Olimpijskog festivala na hrvatskom jeziku.

Diže se zastava i svira se hrvatska himna a djevojčica i dječak u paru iz svakog vrtića nose olimpijski plamen i dodirom baklje ”pale” vatru na predviđenom postolju.

17:25 h  Početak natjecanja

18:40 h  Ceremonija dodjele nagrada i diploma

19:00 h Ceremonija zatvaranja – Spuštanje zastave HOO-a i iznošenje sa stadiona. Predstavnik HOO-a obraća se natjecateljima i gasi se olimpijski plamen.

Pozivamo Vas da uveličate naš Olimpijski festival dječjih svojim dolaskom. Našim mališanima bi ovakva gesta puno značila u budućem sportskom odrastanju.

Veselimo se vašem dolasku!