Komentator HTV-a Drago Ćosić proglašen je za novinara godine, dok je legenda Sportskih novosti Neven Bertičević dobio nagradu za životno djelo na svečanosti dodjele nagrada i priznanja za 2016. godinu Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) održanoj u ponedjeljak u Karlovcu.
Dugogodišnji komentator i urednik u sportskoj redakciji Hrvatske televizije Drago Ćosić dobitnik je nagrade za novinara godine u godini prebogatoj sportskim događajima. Ćosić je bio voditelj projekta nogometnog EURA 2016 u Francuskoj koji je postigao iznimnu gledanost ne samo nogometnih susreta već i emisija prije i poslije samih utakmica, a na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru komentirao je veslačke uspjehe naših sportaša, uz prijenose boksa i rukometnih utakmica.

 


Dobitnik nagrade za životno djelo Neven Bertičević u Sportskim novostima je prve tekstove objavio 1972. godine, a nastavio je objavljivati i nakon umirovljenja. Tenis i košarka su mu najveće sportske ljubavi, pamti se njegovo praćenje Gorana Ivaniševića na putu ka naslovu u Wimbledonu 2001. godine, a izvještavao je i s Olimpijskih igara od Sarajeva 1984 do Pekinga 2008. kao i svjetskih i europskih prvenstava u košarci. Prošle godine je tijekom finala Davis Cupa između Hrvatske i Argentine Bertičević je postao prvim dobitnikom ITF-ove novinarske nagrade za poseban doprinos promociji tenisa i Davis Cupa.
Fotoreporter Pixsella Sanjin Strukić dobitnik je priznanja za sportsku fotografiju, dok je priznanje za intervju dobio bard Jutarnjeg lista i hrvatskog sportskog novinarstva Tomislav Židak za razgovore s trenerom Bayerna Carlom Ancelottijem, umirovljenim menađerom Ljubom Barinom, Josipom Skoblarom i Ivicom Olićem.
Novinarka Kristina Leovac iz Sportskih novosti dobitnica je priznanja za najbolju reportažu u kojoj je predstavila Madeiru, portugalski otok u Atlanskom oceanu na kojem je rođen Cristiano Ronaldo, a priznanje za publicistiku dobio je koprivnički kroničar Ivo Čičin Mašansker za knjigu Vratar u zaleđu/Golman u ofsajdu. Priznanje za najbolju TV-emisiju otišlo je emisiji Sport nedjeljom Z1, najbolja radijska emisija je Sport i glazba Drugoga programa Hrvatskog radija, priznanje za lokalno novinarstvo otišlo je Jurici Vukojeviću iz Opuzena za praćenje Maratona lađa na Neretvi, dok je Jurica Gizdić dobitnik posebnog priznanja za knjigu Hrvatski olimpijci i odličnici. Košarkaški klub Cedevita imala je najbolju press-službu u prošloj godini, dok je veslač Damir Martin, srebrni sa Olimpijskih igara u Riju, dobio posebno priznanje HZSN-a za suradnju s medijima.

 

Svečanost dodjele nagrada i priznanja u karlovačkome hotelu Korana Srakovčić uveličali su i državna tajnica za sport Janica Kostelić, predsjednik Hrvatskog olimpijskoga odbora Zlatko Mateša i gradonačelnik Karlovca Damir Jelić, a prije svečanosti održan je i 26. sabor HZSN-a pod predsjedanjem Jure Ozmeca

 

HOO: U olimpijskoj godini stopostotna realizacija programa NSS-a

U olimpijskoj 2016., najplodonosnijoj godini hrvatskog sporta, Hrvatski olimpijski odbor (HOO) ostvario je prihode od 138,7 milijuna kuna, što je za 14,46 posto više u odnosu na 2015. godinu, te je doznačio sva planirana sredstva nacionalnim sportskim savezima, stoji u Programskom i financijskom izvješću HOO-a za 2016. godinu, koje Vijeće HOO-a pod predsjedavanjem Zlatka Mateše, s današnje sjednice upućuje Skupštini na usvajanje 27. veljače.

 


Raspravaljajući o godini u kojoj su hrvatski sportaši osvojili deset olimpijskih odličja, od kojih pet zlatnih, Vijeće je sa zadovoljstvom ustvrdilo da su rezultati vrhunskih hrvatskih sportaša Hrvatsku svrstali, osim na izvanredno 17. mjesto u poretku zemalja osvajača medalja, na prvo mjesto u poretku zemalja Europe po odnosu broja zlatnih odličja i broja stanovnika. U istoj godini koja je ujedno bila i jubilarna 25., te izborna, hrvatski su sportaši osvojili još 204 medalje na svjetskim i europskim prvenstvima. Razvojne programe I, II i III koristilo je ukupno 274 sportaša, a sufinanciran je rad 66 trenera u 30 sportova.
Odlukom Vijeća, predolimpijskim kandidatima za Olimpijske igre Tokio 2020., kojih je trenutno 27, pridružio se i taekwondaš Lovre Bačić (-58 kg), a potencijalnim B olimpijskim kandidatima za ZOI Pjongčang 2018. biatlonac Krešimir Crnković, dosadašnji korisnik Razvojnog programa III i sudionik I. Zimskih olimpijskih igara mladih 2012. Olimpijski program OI Tokio trenutno koristi 52 individualna sportaša i tri momčadi, dok je u program za ZOI Pjongčang uvršteno 18 sportaša.

 

 

Razvojni program III za kvalitetne sportaše ubuduće će koristiti judašice Karla Prodan, treća na Europskom juniorskom prvenstvu, i Tihea Topolovec, treća na Europskom prvenstvu U23, zatim taekwondašica Kristina Tomić, karatisti Anđelo Kvesić, treći na Svjetskom prvenstvu, i Goran Berak, pobjednik utrke Svjetskog kupa za mlađe seniore, kao i kajakašica Alba Zoe Gržin, pobjednica Europskog kupa u ukupnom poretku. Plivač Karlo Noah Paut, treći u disciplini 100 m slobodno na Europskom juniorskom prvenstvu, uvršten je među perspektivne sportaše u Programu II. Niku Klepac, europsku kadetsku prvakinju, HOO će pratiti kroz Program I namijenjen mlađim dobnim kategorijama.

 

 

Vijeće je prihvatilo Izvješće Hrvatske olimpijske akademije (HOA) za 2016. godinu iz kojeg je razvidno kako je na polju obrazovanja kadrova za potrebe sporta provedeno više od 30 programa osposobljavanja za više od 350 osoba.

 

 

U skladu s godišnjom praksom unutarnja revizija HOO-a, obavila je reviziju namjenskog korištenja sredstava doznačena od strane HOO-a u Hrvatskom atletskom savezu i Hrvatskom teniskom savezu te utvrdila da sustav unutarnjih kontrola u procesu namjenskog korištenja sredstava funkcionira na zadovoljavajućoj razini. Do sada su unutarnjom revizijom HOO-a obuhvaćena 66 nacionalna sportska saveza, a sljedeće revizije provest će se u Hrvatskom zrakoplovnom savezu i Hrvatskom biciklističkom savezu.

 

 

Na prijedlog Komisije HOO-a za informiranje i izdavaštvo, Vijeće je odlučilo sufinancirati knjigu o košarkaškom velikanu hrvatskog i svjetskog sporta, olimpijcu Krešimiru Ćosiću „Čovjek s Olimpa“ autora Drage Marića otkupom 50 knjiga te reprojektiranje i izradu mrežnih stranica Hrvatskog kineziološkog savez i Zajednica športskih udruga i saveza međimurske županije kako bi se ovim članicama omogućilo biti aktivnim sudionicima zajedničke internetske platforme medijskog servisa HOO-a „Sportska Hrvatska“.

 

 

Vijeće je također potvrdilo prijedlog komunikacijskog plana HOO-a u post olimpijskog 2017. godini kojeg je predložio odjel za informiranje i izdavaštvo za učinkovitije komuniciranje krovne kuće hrvatskog sporta s javnostima, te dalo pozitivna mišljenja Vijeća o organizaciji Svjetskog savate prvenstva u disciplini combat u lipnju u Varaždinu i Svjetskog prvenstva u jedrenju za seniore i veterane koje će se održati u rujnu ove godine u Splitu.