Povodom 25. obljetnice prvog nastupa hrvatskih sportaša na ljetnim Olimpijskim igrama pod vlastitim, hrvatskim stijegom u Barceloni 1992. godine, Hrvatski olimpijski odbor upriličio je prigodnu proslavu s članovima prve Hrvatske olimpijske delegacije Igara koju je predvodio tadašnji direktor HOO-a Marijan Malović.


Pozivu domaćina, predsjednika HOO-a Zlatka Mateše odazvala se većina od 41 sportaša među kojima i najuspješniji hrvatski tenisač svih vremena i jedan od najboljih hrvatskih sportaša uopće Goran Ivanišević koji je bio i prvi hrvatski stjegonoša na Igrama u Barceloni. U toj delegaciji bio je naš Turopoljac, Željko Vađić.

-Bili su to nezaboravni i lijepi trenuci kojih se ponovno bilo lijepo prisjetiti. I danas mi je u glavi slika s otvaranja kada je cijeli stadion od 100 tisuća ljudi pljeskao prilikom našeg ulaska. U sjećanju su mi i druženja s našim sportašima koje sam do tada gledao samo na televiziji. Jednom riječju, to je san svakog sportaša koji se meni i ostvario– prisjetio se tih trenutaka naš olimpijac, Željko Vađić.

I danas se sjeća anegdote uoči odlaska u Barcelonu.
-Pokojni otac tada mi je rekao kuda ćeš sinko, pa nemaš šanse u takvoj konkurenciji, bit ćeš zadnji– sjetivši se riječi svog oca.

No, takav scenarij nije ga zadesio; u konkurenciji od 60 strijelaca zauzeo je 33 mjesto. No, važnije od samog plasmana bilo je otvaranje puta za daljnji razvoj streljaštva u Hrvatskoj. Tek sada vidi se značenje njegovog nastupa u Barceloni, jer na Igrama u Londonu i Rio de Janeiru hrvatski strijelci, Giovanni Cernogoraz i Josip Glasnović okitili su se zlatnim odličjima. (FOTO: HOO)

 

Tekst: Igor Đuran