Zajednica športskih udruga Grada Velike Gorice obilježila je Hrvatski olimpijski dan na sportskom igralištu osnovne škole Jurja Habdelića u sklopu kojega su se kroz razne aktivnosti predstavile članice Zajednice športskih udruga. Učenicima Osnovnih škola Jurja Habdelića i Eugena Kvaternika svoj rad su demonstrirali Atletska škola Maraton kluba Velika Gorica, Hrvački klub Velika Gorica 1991. i Cheerleading klub Vegasice.

Hrvatski olimpijski odbor je 2007. godine pokrenuo program pod nazivom Hrvatski olimpijski dan sa ciljem poticanja građana svih dobnih skupina na aktivno bavljenje onim sportovima koji su im na raspolaganju u sredinama u kojima žive i rade. Programom se jednako potiču pojedinci i skupine, sportske zajednice i udruge, škole i učilišta, vrtići, jedinice lokalne i područne samouprave, društva sportske rekreacije i drugi.

Hrvatski olimpijski dan danas je opće prihvaćena manifestacija koja promiče važnost bavljenja sportskom aktivnošću, olimpijska načela izvrsnosti u svakom području, razumijevanje, mir i solidarnost među ljudima kao sastavnice olimpijskog djelovanja.

Maraton klub je prezentirao svoj rad od načina zagrijavanja, razgibavanja, skipova do vježbe ubrzanja, tempa trčanja, skoka u dalj, promjene ritma i vježbi snage na različitim postajama. „U ovoj cijeloj priči bitno je da se djeca kreću i bave bilo kojim sportom jer naše tijelo je rođeno da se kreće. Važno je da smo vani a ne da sjedimo doma za kompjuterom ili mobitelom jer onda dolazi do pojave bolesti, pretilosti i slično“ – kazao je trener Franjo Gavranović iz goričkog Maraton kluba.

Atletska škola Maraton kluba trenutno broji 80-ak članova svih uzrasnih kategorija, od limača do seniora i veterana, a treniraju pet puta tjedno dok reprezentativci i prvaci Hrvatske treninge imaju i po šest puta u tjednu. Ova je godina za ovaj klub bila izuzetno uspješna jer je Tena Martinec dvostruka kadetska prvakinja na 300 i 600 metara a Nina Vuković dvostruka juniorska prvakinja na 400 i 800 metara, mlađa seniorska prvakinja na 800 metara i balkanska prvakinja u štafeti 4×400 metara.

Učenici osnovnih škola posebno su oduševljenje iskazali kada je Hrvački klub Velika Gorica 1991. krenuo sa promocijom hrvanja,najstarijeg borilačkog sporta u svijetu i olimpijskog sporta. Hrvači su prikazali osnove hrvanja i treninga. Ovo je relativno novi klub u gradu koji je ušao u četvrtu godinu rada a kroz njihovu školu prošlo je više od 100 djece a zadržalo se njih pedesetak.

„Ovo je sport koji se prije koristio u ratne svrhe u obučavanje vojske, a kako se oružje moderniziralo, hrvanje je ostalo samo kao trening u vojsci za održavanje pshio-fizičke spreme. To je sport u kojem nema ozljeda jer su hrvači od malena pripremljeni za to, no iako je kontaktni sport u njemu nema udaraca. Također, ujedno je i dobra baza za ostale sportove jer se razvija kompletno tijelo“ – učenicima je kazao Anri Targuš, predsjednik i osnivač Hrvačkog kluba Velika Gorica 1991.

Posebnu pozornost izazvale su i članice Cheerleading klub Vegasice čije su akrobacije i atraktivni potezi naišli su na veliko oduševljenje okupljenih osnovnoškolaca. Ovaj klub djeluje 4 godine i punopravni je član Zajednice športskih udruga od ove godine i danas broji 43 članice u 3 uzrasne skupine.

„Cheerleading je sport koji je sve više prihvaćen u Hrvatskoj posljednjih godina te će na sljedećoj olimpijadi u Parizu biti prikazan kao pokazni sport a samim time postaje i  natjecateljski sport. Drago nam je da možemo prezentirati naš sport jer se sve više djevojčica bavi ovim sportom. Ovo je kombinacija gimnastike, ritmike i plesa“ – pojasnila je Radmila Đuračić, osnivačica Cheerleading kluba i licencirana trenerica cheerleadinga.

Manifestaciju obilježavanje ovog dana u Velikoj Gorici prepoznao je i Hrvatski olimpijski odbor te je zahvaljujući doniranim sredstvima od po 10 tisuća kuna svakoj od predstavljenih članica kupljena sportska oprema koja će im biti od pomoći u daljnjem radu.

Danas je velikogorička sportska obitelj brojna. U Velikoj Gorici sportom se organizirano bavi preko sedam tisuća sportaša koji su organizirani u Zajednicu športskih udruga grada Velike Gorice (49 stalnih i 2 pridružene članice). Od navedenoga broja sportaša, u sustavu natjecanja je 4.645 sportaša od čega je 4.246 mlađe od 18 godina što čini 91 % ukupnog broja sportaša.

Ovaj broj sportaša bavi se nekim od 20-tak natjecateljskih sportova koji su kategorizirani pravilnikom HOO: nogomet, rukomet, streljaštvo, odbojka, košarka, atletika, karate, judo, plivanje, šah, akrobatski rock roll i sportski ples, stolni tenis, auto karting, badminton, boks, triatlon, tenis, taekwondo, sportovi u univerzalnoj školi i hrvački klub.

Sport s najvećim brojem klubova na području Velike Gorice je nogomet s 18 klubova u kojem i djeluje najveći broj sportaša svih uzrasnih kategorija i čini oko 60 % od ukupnog broja sportaša.

Ženska populacija zastupljena je u svim sportovima a dominantne su u ženskim klubovima – akrobatski rock roll i sportski ples (3), rukomet (2), streljaštvo (2), atletika (2), plivanje (2) i odbojka (1).

Pored sportaša koji su uključeni u sustav natjecanja, organiziranim sportom kroz sustav treninga, pozivnih natjecanja i turnira i kontrolnih utakmica bavi se još oko 2600 sportaša koji djeluju u članicama Zajednice športskih udruga grada Velike Gorice. Od navedenoga broja sportaša koji nisu u sustavu natjecanja, 2.189 sportaša je mlađe od 18 godina. Ovo su impoznatne brojke za naš Grad i s pravom možemo biti ponosi na velikogoričku sportsku obitelj.