U organizaciji Zajednice sportskih udruga grada Velike Gorice po treći puta obilježen je Hrvatski olimpijski dan koji se obilježava kao spomen na datum utemeljenja Hrvatskog olimpijskog odbora, 10. rujna. Ujedno, ovo je jedan od niza programa i aktivnosti koji se provode tijekom ove godine u kojoj je Velika Gorica Europski grad sporta.

Cjelokupni program po prvi puta se održavao u parku kod Muzeja Turopolja a predstavili su se Ženski rukometni klub Udarnik, Košarkaški klub Velgor, Hrvački klub Velika Gorica 1991., Karate klub Velika Gorica, Plesni klub Megablast, Hrvatski odbojkaški klub Gorica, Taekwondo klub Gorica, Cheerleading klub Vegasice, AŠ Maraton kluba Velika Gorica i Sportski plesni klub Vega.

Pored tog, u subotu su održani dani otvorenih vrata na gradskom bazenu u organizaciji Plivačkog kluba Gorica, Odbojkaški klub Velika Gorica održao je isto u dvorani OŠ E.Kumičića dok je Cheerleading klub Vegasice bio u Gradskoj sportskoj dvorani.

Sportski klubovi kroz program su predstaviti svoje aktivnosti praktičnim prikazom rada i demonstracijom sporta kojima se bave, upoznali su javnost o svojem radu i rezultatima u lokalnoj i široj zajednici kroz neposredni razgovor i komunikaciju te podijelili brošure i promidžbene materijale.

Pored toga, učenici su se mogli uključiti i interaktivno sudjelovati u praktičnoj prezentaciji aktivnosti u košarci, odbojci, rukometu, plesnim i borilačkim sportovima te atletskom poligonu.

U program je bilo uključeno oko od 250 sportaša na 6 poligona, dok se tijekom provedbe pojedinih aktivnosti priključio veliki broj učenika velikogoričkih osnovnih škola koji su došli u pratnji nastavnika i profesora te naših sugrađana.

– Članice Zajednice su prikazom svojih aktivnosti i demonstracijom svojega sporta te podjelom promidžbenih materijala približili mladima pojedine sportove a ujedno im uputili poziv da se priključe klubu kroz svoje životno odrastanje. Nadamo se da će svatko od njih pronaći nešto za sebe i izabrati sport kojim će se baviti. To nam i je bio krajnji cilj, želimo motivirati građane i potaknuti ih na bavljenje sportom, rekao je tim povodom ispred organizatora Zajednice športskih udruga grada Velike Gorice glavni tajnik Darko Blažinčić.

Nazočne je u ime Hrvatskog olimpijskog odbora pozdravio Hrvoje Balen, direktor Ureda za programe sporta na lokalnoj razini Hrvatskog olimpijskog odbora koji je istaknuo : – Postignut je cilj današnje manifestacije. Ovo je odlična stvar za prezentaciju pojedinih sportova te poticanje djece i mladih na uključivanje u sport. Sport će im stvoriti nove navike, pomoći u socijalizaciji, podučiti fair playu i kako kasnije lakše svladati zadatke u svakodnevnom životu.

Predsjednik Hrvačkog kluba Velika Gorica 1991. Anri Targuš otkrio nam je što hrvači imaju spremno za posjetitelje:

– Danas prezentiramo jedan dio treninga hrvanja. Mogu se vidjeti razni elementi gimnastike koje hrvači koriste za razvoj fizičkih, ali i kognitivnih sposobnosti. Hrvanje mnogi koriste kao bazu za druge sportove jer je kompletan i bazičan sport.

Maraton klub Velika Gorica pripremio je, pak, poligon za najmlađe.

– Napravili smo mali atletski poligon gdje djeca pokazuju osnovne principe atletske tehnologije. Prolaze agility ljestve u niskom skipu, preskaču male preponice i to sve rade pokazno, a onda na štopericu, objasnio je glavni trener Darko Mišerić.

Naposljetku, što su posjetitelji danas mogli vidjeti kod Hrvatskog odbojkaškog kluba Gorica rekla nam je predsjednica Katarina Ćosić.

– Danas ćemo pokazati osnovne elemente odbojke. Imamo lopte prilagođene različitim kategorijama djece, također imamo malu mrežu pa ćemo demonstrirati i elemente preko mreže. Osnovnoškolci će imati priliku probati odbojkaške elemente i nadamo se da će se netko priključiti klubu.

Obilježavanjem ovog datuma, Velika Gorica se pridružila mnogobrojnoj olimpijskoj obitelji koja na taj način daje doprinos u spomen na utemeljenje Hrvatskog olimpijskog odbora.

Cilj HOD-a, koji se obilježava od 2007. godine je potaknuti i motivirati građane svih dobnih skupina na aktivno bavljenje onim sportovima koji su im na raspolaganju u sredini u kojoj žive.