Danas je u organizaciji Zajednice sportskih udruga Grada Velike Gorice održan okrugli stol na temu „Žene u velikogoričkom sportukoji je okupio predstavnice svih velikogoričkih sportova.

Cilj okruglog stola bio je uvid u stanje ženskog sporta u Velikoj Gorici, sudjelovanje žena u natjecateljskom, trenerskom i upravljačkom dijelu sporta te prijedlozi za daljnju promociju i afirmaciju ženskog sporta u Velikoj Gorici. 

Uvodničarka je bila Marija Anzulović, bivša vrhunska sportašica koja je iznijela svoja osobna iskustva kao sportašica, trenerica i sportska djelatnica. Marija je iznosila teme koje su bitne za razvoj svih područja sporta, stručni kadar, sportska natjecanja, uloga žena – bivših vrhunskih sportašice u sustavu sporta a sve kako bi doprinijela u razvoju svega navedenog.

Marija je  bila članica Hrvatske odbojkaške reprezentacije dugi niz godina i sudionica je Olimpijskih igara u Sydneyu a i dobitnica je godišnje Državne nagrade za sport Franjo Bučar, najviše priznanje u sportu Republike Hrvatske.

Na okruglom stolu nazočan je bio i Hrvoje Balen, direktor ureda HOO za programe sporta na lokalnoj razini  koji je pozdravio današnju aktivnost i napomenuo je kako je pitanje uloga žena u sportu jedno od temeljnih opredjeljenja u našem sportu.

U svim strateškim dokumentima RH definirana je potreba osiguravanja ravnopravnosti žena i muškaraca u sportu uz posebnu brigu o zastupljenosti žena u pojedinim sportovima kroz stalno praćenje broja sportašica i klubova. Uz to, kroz programe razvoja ženskog sporta, posebno ekipnog, treba posebno osigurati: sportsku infrastrukturu i sportske objekte za ženski i muški sport jednake kvalitete (od škola do klubova), dodatno obrazovanje trenera za ženski ekipni sport i njihovo zapošljavanje, naročito na lokalnoj razini i poticanje osnivanja klubova i natjecanja za mlade žene.

Velikogoričke sportašice, sportske djelatnice, trenerice i natjecateljice istaknule su zadovoljstvo današnjim okupljanjem i iznijele su svoja iskustva u dosadašnjem radu u sportu : Diana Reščić Breko – predsjednica i trenerica u HOK Gorica, Martina Vugrinović – tajnica i trenerica u ŽRK Udarnik, Lada Rojc – FIFA instruktorica i koordinatorica ženskih ekipa u HNK Gorica, Vlatka Matić – predsjednica sinkro kluba Aquabetta, Mirjana Lučić – predsjednica Sportskog saveza osoba s invaliditetom, Una Sedmak – Streljačko društvo Plemenitaš, Antonela Pongračić – tehniko u Košarkaškom klubu Gorica, Larisa Trošić – voditeljica novih medija u HNK Gorica, Radmila Đuračić – predsjednica i trenerica u Chearleading klubu „Vegasice“, Nina Vuković – atletičarka Maraton kluba Velika Gorica i sportašica Grada za 2022. godinu, Sara Brajković – trenerica u Plivačkom klubu Velika Gorica, Marija Uzelac – trenerica u Odbojkaškom klubu Velika Gorica.

U izlaganjima je istaknuto kako je veliki broj velikogoričkih sportašica dao značajni doprinos promociji i razvoju velikogoričkog sporta na što trebamo biti ponosni.

Sa zadovoljstvom možemo reći da je današnje okupljanje u potpunosti ispunilo svoj osnovni cilj a veći dio sudionica istaknuo je želju za nastavkom provede ovih aktivnosti u kojim će velikogoričke sportašice dati svoj puni doprinos.

Zajednica sportskih udruga kroz izvršni odbor i ostala radna tijela ima obavezu pronaći mogućnosti još većeg uključivanja žena u sve aktivnosti koje provodi Zajednica, posebice u upravljačka tijela.