Velikogorička športska ekspedicija /dva kombija i jedno vozilo/ krenula je u petak u ranim prijepodnevnim satima via Zadar, oboružana svime, sem vjerom u nju. Pobjedu. Dan nakon – sve još miriše na…

 

ŠC Višnjik velebno je zdanje grada Zadra i Republike Hrvatske, teško se prisjetiti da smo posljednjih godina vidjeli nešto ljepše, mondenije, impresivnije. Pauza kod Macole, janjetina u zadarskom restoranu, mladi luk i kutjevačka, pali su u zaborav – ŠC Višnjik odista izgleda, izgleda! Na ulazu nas je dočekala zadarska košarkaška legenda, Petar Popović. Prisjetili smo se mnogih trica koje je sa zvucima sirena znao dostaviti posebno Ciboni, u onim, zlatnim danima. Šetnja Kalelargom, ispijena kavica kod Foruma, pa malo orgulje, pokoja slika; dečki, Josip, Jakov i Goran ostali su u dvorani, pripremajući još jedan povijesni ogled u Ligi za prvaka.

 

Utakmica je krenula laganim vodstvom Gorice, vidjelo se u uvodnim minutama da će obrana biti naš zaštitni znak, a u napadu će uvijek netko pogoditi. Josip Sesar ponudio je petorku Žganec na playu, Kapusta i Mašić na klupi, Prgomet također, biti će vremena.

 

Zadar ovih dana očito nije u pravom tonusu, no obrana Gorice odigrala je vrhunski, iako će i laiku biti jasno da fizički Zadrani stoje u boljem položaju. Gotovo tijekom cijelog susreta igrači Josipa Sesara koriste učinak u defanzivi, u napadu se izmjenjuju Papac, Petrović do prerane pete u napadu, Mašić, raspoloženi Zrnić, Prgomet, sjajni Kapusta… Sudačka zagrebačka trojka tek je na trenutke upadala u zamke zadarskih sve nervoznijih tribina, zadarske sve nervoznije klupe. Velikogoričko vodstvo lagano je počelo kopniti u zadnjoj četvrtini, završnici za infarkt. Ante Delaš dovodi Zadar u vodstvo od 66:63 i činilo se da je scenariji toliko puta viđen opet na djelu – mali gubi, a trebao je dobiti! Iako, u športu nema pravila. Ljubo Prgomet, a nakon izgubljene lopte u prethodnom napadu, gađa i pogađa za tri. Opet sjajna obrana Gorice, Davor Konjević blokira, pa od dva pogađa jedno – 66:67. Ante Delaš, čovjek koji mora odlučiti i odlučivati u Zadru, opet uzima loptu u svoje ruke – 68:67, nakon faula Kapuste i dva bacanja. Do kraja šest i pol sekundi, brzi prijenos lopte Brune Kapuste, na trici postavljeni Ante Mašić, lopta putuje, para mrežicu, 68:70, do kraja 0.6. Tribine u nevjerici, krenulo je „Uprava odlazi“, „Skroče odlazi“, Sašu Stipanovića morali smo uvjeravati da ne viču njemu da odlazi, on se junački dignuo sa stolice pored parketa u utrčao u teren. Na klupi Gorice igrači lete, Josip Sesar i Goran Kovačić lete, Jakov Stipanović – leti. Prisjetili smo se Petra Popovića i njegovih mnogih trica. Uzalud, nije Petar, Ante je bio tu.

 

Velikogorički košarkaši krenuli su, skromno kakvi već jesu, nakon Zadra na večeru i odmor u Vodice. Tamo će sponzorski dvaput prenoćiti i dočekati utakmica protiv Šibenika, na Baldekinu u nedjelju. Nakon utakmice mnogo poziva, ni predsjednik Šuker nije mogao vjerovati.

Dosta je više riječi „povijesni“ kada posljednjih mjeseci i tjedana opisujemo dosege Košarkaškog kluba Gorica. I nećemo je više rabiti. Dečki, kapa do poda! Subota ujutro, jutarnja kavica, neugodni travanjski vjetar šara turopoljskom ravnicom, a sve – još miriše na nju!

galerija fotografija