Gotovo dvije godine traje rad na izradi edicije ‘Velikogorički športski leksikon’, a koja će obuhvatiti biografije športašica i športaša s područja Velike Gorice i okolice, športskih djelatnika, trenera, sudaca i pregled događanja i športskih priredbi koje su obilježile dugu i bogatu športsku povijest Velike Gorice.

Davor Štuban i Igor Đuran; foto: Vitomir ŠTUBAN

Leksikonu su potporu već dali brojni donatori i sponzori, prati ga i Zagrebačka županija, a očekuju se potpore i Grada Velike Gorice i HOO-a. Nakladnik edicije je Zajednica športskih udruga grada Velike Gorice, a urednik i autor je Davor Štuban, glavni tajnik Zajednice športskih udruga grada Velike Gorice. U njegovom opusu su knjige ‘Legende turopoljskog nogometa’, ‘Mraclinački nogometni memento’, ‘Monografija Zajednice športskih udruga grada Velike Gorice 1996.-2016.’, Almanah Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije uredio je 1998.godine, te sudjelovao u izradi Drugog športskog almanaha Zagrebačke županije 2004.godine. Bio je glavni urednik mjesečnika Tursport, a nedavno je kao glavni urednik promovirao prvi broj magazina Retrovizor.
‘Zadovoljstvo je uvijek i ponovno pisati o športu, o velikogoričkom športu. Retrovizor smo osmislili s nešto sasvim drukčijim pristupom temama, a njih u Velikoj Gorici zaista ima mnogo, tim više što se o nekim temama uopće ne progovara. Kao da su tabu teme, a njih ne bi smjelo biti. Zadovoljstvo mi je što u Retrovizoru imam čast priliku dati – osim mojih stalnih suradnika Igora Đurana i Vitomira Štubana – i sjajnim pučkim, tako se oni sami vole nazivati, piscima Vladi Stepaniću i Zlatku Petracu. Oni su i njihovi stupci uvijek novina, uvijek toplina i uvijek raznovrsni i udaraju u glavu, između redaka, ali to tako mora i biti. U Retrovizoru su stupci otvoreni i za sve športske djelatnike, sve sklone pisanoj riječi i oni to znaju; čekamo ih!’ reći će glavni tajnik Davor Štuban.
Kada je riječ o Velikogoričkom športskom leksikonu ističe da je rok za dostavu traženih biografija – a tražio ih je od svih udruga i brojnih pojedinaca – kraj mjeseca veljače. Broj prikupljenih biografija je impresivan, ostalo je još desetak dana. Nakon toga uslijedit će lektura, grafička priprema, a promocija se očekuje po osiguravanju svih (pred)uvjeta – travanj, svibanj 2020.godine.