Zajednica športskih udruga Grada Velike Gorice već tradicionalno u prosincu proglašava najbolje u velikogoričkom sportu u tekućoj godini. Priredba je održana u punoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u svečanoj atmosferi a na priredbi su bili nazočni brojni sportaši, treneri i sportski djelatnici velikogoričkih sportskih klubova i saveza. Uz čelne ljude Zajednice športskih udruga, predsjednika Gorana Kovačića i glavnog tajnika Darka Blažinčića nazočni su bili gradonačelnik Krešimir Ačkar, zamjenik gradonačelnika Neven Karas, predsjednik Gradskog vijeća Darko Bekić, pročelnica Lana Krunić Lukinić, glavni tajnik Zajednice sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije Mario Makarun, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak, Hrvoje Balen, direktor HOO za programe lokalnog sporta u ime Hrvatskog olimpijskog odbora, dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Nenad Črnko i Damir Martin, proslavljeni Hrvatski veslač, dvostruki svjetski i europski prvak i osvajač dvije olimpijske medalje.

Posebni gosti na večeri velikogoričkog sporta bili su predstavnici gradova prijatelja Lepoglava i Prelog s kojima je Zajednica športskih udruga potpisala Povelju o prijateljstvu a koji su ujedno i nositelji titule Europskog grada sporta.

Sportašima su na postignutim rezultatima uspjesima u 2023. godini čestitali predsjednik Zajednice sportskih udruga Goran Kovačićdržavni tajnik u ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak i gradonačelnik Krešimir Ačkar,

Izbor najboljih u sportu Grada Velike Gorice tradicionalno se provodi više od dvadeset godina a Zajednica sportskih udruga Grada Velike Gorice bira najbolje u 12 kategorija.

Na temelju Pravilnika o priznanjima i nagradama dodjeljuju se priznanja zaslužnima pojedincima i udrugama za postignute rezultate, aktivan rad i značajan doprinos razvoju i promicanju velikogoričkog sporta i tjelesne i zdravstvene kulture.

U nominiranju za 2023. godinu, u 12 kategorija sudjelovale su 53 punopravne članice Zajednice športskih udruga dok je u dvanaestoj kategoriji sudjelovao Parasportski savez a svi oni birali su  najbolje od najboljih između više od 60 sportskih klubova iz preko 20 različitih sportova.

Kriteriji za dodjelu nagrada najboljima temelje se isključivo na najboljim rezultatima unutar granskih sportova a Izvršni odbor Zajednice donosi odluku o najboljim sportskim kolektivima i pojedincima za tekuću godinu na temelju prijedloga sportskih klubova.

Prošlu godinu obilježili su rezultati trostruke prvakinje Hrvatske Jelene Buchberger iz Badmintin kluba Velika Gorica dok je već tradicionalno najbolji sportaš atletičar Dino Bošnjak iz Atletskog kluba Velika Gorica.

Ekipa godine je Ženski nogometni klub Gorica koja je ostvarila plasman u Prvu HNL žena a osim toga ostvarile su i plasman među 8 najboljih ekipa u Hrvatskom kupu.

Hrvatski nogometni klub Gorica proglašen je najboljom momčadi za rezultate tijekom ove godine i plasman među 8 najboljih u Hrvatskom kupu.

Najboljim trenerom proglašen je Gordan Križaj, trener, osnivač i predsjednik Plesnog kluba Megablast od njegova osnutka već 30 godina. Ove godine breaking natjecatelji pod njegovim vodstvom ostvarili su izvrsne rezultate na domaćim i međunarodnim natjecanjima između kojih je više titula svjetskih, europskih i državnih prvaka.

Mladi su sadašnjost i budućnost velikogoričkog ali i sporta uopće, sport bez mladih je nezamisliv. A tko će biti bolji  uzor nadama velikogoričkog ali i hrvatskog sporta ako ne sportaš koji im je nagrade i dodijelio – Damir Martin, proslavljeni hrvatski olimpijac. Nagrade za nadu godine dobili su Jana Manojlović, Judo klub Kokica, Nika Plepelić, Ženski rukometni klub Gorica, Dominik Delibašić, Šahovski klub Polet, Ana Patljak, Odbojkaški klub Velika Gorica, Luka Čolić, Hrvatski nogometni klub Gorica, Franka Jerkin, Karate klub Centar, Filip Fabijanković, Plesni klub Megablast, Davor Sviličić, Odbojkaški klub Gorica, Marinela Bašković, Taekwando klub Velika Gorica, Emanuel Grgić, Hrvački klub Velika Gorica 1991., Marta Rošić, Nogometni klub Kurilovec, Lorena Rinčić, Parastolnoteniski klub Uspon, Gabrijela Černetić, Ženski rukometni klub Udarnik, Mihael Pal, Penjački klub Fothia, Maša Strineka, Hrvatski odbojkaški klub Gorica, Monica Tominčić, Cheerleading klub Velika Gorica, Juraj Bižić, Hrvatski rukometni klub Gorica i David Lovrinović, Karate klub Velika Gorica.

Dobitnici nagrade za djelatnika godine jesu Miroslav Iličić, NK Mraclin, Lukrecija Čurek, ŽRK Gorica, Dubravko Sven Flegar, NK Velika Mlaka 1947, Dražen Uzelac, OK Velika Gorica, Kristijan Golub, NK Vatrogasac, Ivana Piršer Knežić, NK Kurilovec, Marko Barunović, OK Gorica, Marijan Milanščak, NK Dinamo Hidrel, Ljiljana Ivaci, ŽRK Udarnik, Ivan Mrkonjić, NK Buna i Luka Biščan, HOK Gorica.

Za promidžbu velikogoričkog sporta posebno priznanje dobili su pojedinci i klubovi koji su svojim rezultatima bili velik promotor velikogoričkog sporta ne samo u okvirima Grada, Turopolja, Županije i Hrvatske već i širom Europe i svijeta: NK Kurilovec za Međunarodni turnir limača “Alpas cup Grada Velike Gorice 2023.”, Taekwondo klub  Velika Gorica, Ženski rukometni klub Udarnik, Tin Kaurić, Triatlon kluba Velika Gorica i Hrvački Klub Velika Gorica 1991.

U kategoriji Posebna postignuća nagrađeni su klubovi koji su osvojili naslov prvaka unutar svojih natjecanja ili su ostvarili plasman u viši stupanj natjecanja i tako promicali vrijednosti velikogoričkog sporta: Ženski nogometni klub Gorica – prvakinje 2. HNL žena, Odbojkaški klub Velika Gorica – prvakinje 2. Hrvatske odbojkaške lige i Judo klub Pinky – prvak 2. lige.

Dodijeljena je i posebna nagrada Zajednice klubovima koji su tijekom dugogodišnjeg djelovanja dali izuzetan doprinos unapređenju, razvoju, popularizaciji i napretku velikogoričkog sporta u cjelini, koji su doprinijeli u odgoju, razvoju i stvaranju mladih sportaša i rekreativaca i koji su tijekom dugogodišnjeg djelovanja dali veliki doprinos u poboljšanju sportske infrastrukture u svojim sredinama a to su NK Kurilovec i NK Dinamo Hidrel za 75. godišnjicu kluba, NK Buna za 45. godišnjicu kluba, NK Meštrica za 40. godišnjicu kluba i Plesni klub Megablast za 30. godišnjicu postojanja kluba.

U kategoriji parasportaša nagrađena je Mirjana Lučić iz Parastolnoteniskog kluba Uspon i Marko Turković iz Paraboćarskog klub Marijan Dobrinčić.

Na kraju ove prekrasne večeri dodijeljena je i nagrada za životno djelo, Branku Kauriću iz Triatlon kluba Velika Gorica.  Nagrada mu je dodijeljena kao najviše priznanje za sportska dostignuća u dugogodišnjem radu na popularizaciji, unapređenju, podizanju kvalitete i promidžbi velikogoričkog sporta kroz preko 40 godina svog sportskog djelovanja, bilo kao sportašu, treneru ili sportskom djelatniku.

Ova večer je još jednom pokazala da su sportaši veliki promotori našeg grada i možemo biti ponosni na rezultate koji su postignuti tijekom 2023. godine.

Čestitamo i upućujemo zahvalu svim našim sportašima, trenerima i sportskim djelatnicima na svim naporima, ostvarenim rezultatima i svemu što su učinili i što čine na promociji velikogoričkog sporta u ime 53 članice Zajednice športskih udruga grada Velike Gorice, oko 7000 sportaša i 272 trenera koja okuplja preko 7000 sportaša.

Velikogorički sportaši su i ovom priredbom još jednom pokazali zašto Velika Gorica nosi službenu titulu Europskog grada sporta u 2023. godini.