U petak i subotu tridesetak je velikogoričkih športskih djelatnika – što članova tijela Zajednica, što predstavnika športskih udruga – još jednom progovorilo o stanju u velikogoričkom športu, a glavne teme su bile Amaterski nogomet i Dvoranski kapaciteti.
Uvodno je nazočne o Javnim potrebama u športu u 2019.godini informirao tajnik Davor Štuban. Izrazio je zadovoljstvo načinom da koji je šport praćen, posebno pohvalio ulaganja u infrastrukturu, te naznačio da će Zajednica naredne godine dodatno otvoriti neka programska područja koje će opet pospješiti rad udruga. Riječ je ponajprije o izdvajanju za športsku opremu i rekvizite, te o mogućem otvaranju programa perspektivnih športaša. Osvrnuo se i na dosadašnja savjetovanja, te je konstatirao da su zaključcima doneseni na njima pretežito i većinski provedeni u djelo.

Prezentaciju plivačkih športova u jutarnjem je terminu održao novoosnovani Savez plivačkih sportova Velike Gorice. Puštanjem u rad gradskog bazena šport u Velikoj Gorici dobiva novu dimenziju, a gospoda Levada i Maršanić sigurno će znati okupiti mlade i dati im osnove ovog bazičnog športa. Na Savjetovanju je podržana inicijativa o osnivanju Muzeja športa Grada Velike Gorice, nabava još jednom kombi vozila koji će se sufinancirati dijelom i sredstvima Hrvatskog olimpijskog odbora, te je dano zeleno svjetlo za doradu Pravilnika o korištenju kombi vozila i Pravilnika o održavanju športskih priredbi.
Ipak glavne teme dvodnevnog športskog savjetovanja bile su amaterski nogomet i mali kapaciteti dvoranskog prostora. Predstavnici nogometnih udruga zatražili su bolji tretman ponajprije kod Zajednice športskih udruga grada Velike Gorice, naglasivši da su i održavanje športskih terena i objekata te nemogućnost plaćanja stručnog kadra u radu s mlađim uzrasnim kategorijama problemi koji su proistekli smanjivanjem sredstava baš nogometašima. S druge strane moglo se ćuti mišljenje da su uvjeti u nogometu stvoreni upravo ulaganjem Grada i Zajednice, da su minulih godina gotovo 3 milijuna kuna utrošeni na danas itekako kvalitetne uvjete, ali i to da Zajednica ne bježi od potrebe za povećanjem sredstava, ali u zakonskim okvirima. Prednost će slijedeće godine dobiti udruge koje već imaju kontinuiran i sustavan stručan rad s mladima. U diskusiji su učešće uzeli dopredsjednik Zajednice Darko Blažinčić, instruktor nogometa Stjepan Grđan, član IO-a Mario Karapandžić, te predstavnici nogometnih udruga Dražen Došen, Damir Cvetko i Saša Kunić.

Predsjednik Goran Kovačić dao je uvod u tematsku cjelinu Kapaciteti velikogoričkih dvorana, istaknuvši da iako je riječ o trenažnoj dvorani, ona ipak služi i za odigravanje prvenstvenih utakmica košarkaša i rukometašica, jer su zbog skupoće druge dvorane ovi klubovi u njoj pronašli svoj dom. Zajednica je pokrenula inicijativu sa smanjenjem cijene u Srednjoškolskoj dvorani, dodao je Kovačić, i očekujemo s pravom da ista bude na razini cijena u drugim županijskim gradovima, dakle oko 160, a ne 300 kuna. Gradska športska dvorana ne zadovoljava osnovne potrebe, zbog toga su otkazani neki izravni televizijski prijenosi, a Srednjoškolska je pak minulih godina opremljena i sredstvima Zajednice, pa smo, rekao je Kovačić, opremili istu novom rasvjetom, ranije semaforom, a župan je, temeljem naših razgovora ove godine odobrio sredstva za neke već učinjene pomake, s naznakom daljnjeg kapitalnog ulaganja.
U vrlo kvalitetnim raspravama moglo se ćuti niz životnih športskih primjera, pa je Silvije Jenkač istaknuo da u tri vodeća dvoranska športa imamo 9 udruga i ako govorimo samo o potrebama kadetskih i juniorskih selekcija to je već 18 termina dnevno, a mi ih u dvoranama u vrijeme pogodno za trening imamo najviše 8. Dražen Čurek naglasio je da ŽRK Gorica ima termin u 22.30 i da on oko ponoći razvozi djevojke kući i da je tek onda miran. Savjetnik za šport Darko Ćopić istaknuo je ipak da je Grad učinio znatne pomake i da je u dva mandata uložio gotovo 100 milijuna kuna u šport i izgradnju objekata. Nedavna revizija koja je bila u Gradu, dodao je pročelnik Neven Topolnjak, ustvrdila je načine na koje će se ubuduće transferirati sredstva prema športskim udrugama, te će se na novi način doznačivati i pravdati ista.
Više od pola sata trajalo je iznimno kvalitetno obraćanje gradonačelnika Dražena Barišića. Velika Gorica je heterogeni grad visokih kvaliteta življenja i mi stalno radimo, dograđujemo, iako ima primjedaba, opaski, ali mi uzimamo odgovornost kada je to potrebno. Danas nas mnogi tapšaju po pitanju nogometa i HNK Gorice, reflektora i ulaganja, tako će sutra biti i kada je riječ o bazenu. A prvotno su bili skeptici. Veliki grad i njegovi stanovnici zaslužuju to imati, istaknuo je između ostalog gradonačelnik. Podupire i dalje ulaganja, treba pričekati vrijeme, skoro vrijeme i uložit će se u poboljšanje uvjeta u dvorani, struku treba sufinancirati iz proračuna i to ne smije biti problem, a nastavit ćemo i sa sufinanciranjem uvjeta iz sredstava za mjesnu samoupravu po okolnim naseljima. Hoćemo li uspjeti učiniti pomake i na prijevozu za športaše ostaje da se vidi, pokušat ćemo. ‘Sive zone’ u športu čine kvar, to je sasvim izvjesno, donose pravila koja je ponekad teško pratiti i u polu ili profesionalnom sportu. Velika Gorica je spremna preuzeti i srednješkolstvo, ali to je proces koji traje i kojeg treba dočekati. Dotle bi bilo dobro uskladiti termine po ostalim školama i tu Zajednica športskih udruga ima pravo tražiti ih i za potrebe svojih članica raspoređivati, završio je nadahnuto polusatno obraćanje nazočnima velikogorički gradonačelnik.
Dan je pričom završila Marina Drašković. Ova bivša državna judo prvakinja i Ponos Hrvatske oduševila je nazočne govorom o apliciranju za sredstvima EU fondova i radu u Judo klubu osoba s invaliditetom Fuji. Topla priča mlade uspješne žene ostavila je sve bez daha, kapnula je pokoja suza i svi smo uživali u načinu na koji je Marina ispričala priču o radu sa djecom i borbi za sredstvima koja će itekako pospješiti njihov rad. Riječ je o 1,2 milijuna kuna. Svako savjetovanje Zajednice športskih udruga grada Velike Gorice iznimno je uspješna priča. Ni ove godine ona nije izostala, dapače.