Hrvatski olimpijski odbor (HOO) raspisao je natječaj za dodjelu Nagrade Matija Ljubek za 2017., objavljen 7. listopada u Sportskim novostima, a otvoren do 27. listopada ove godine. Ovo priznanje dodjeljuje se pojedincima i udrugama kao nagrada za životno djelo u djelatnosti sporta. Kandidate mogu predlagati pojedinci, sportski klubovi i nacionalni savezi te zajednice sportskih udruga i saveza s područja Republike Hrvatske.

Prijedlog kandidatura s obrazloženjem, kratkim životopisom pojedinaca i podacima o sportskoj aktivnosti treba dostaviti na adresu Hrvatskog olimpijskog odbora, Trg Krešimir Ćosića 11, 10 000 Zagreb s naznakom: za Nagradu HOO-a Matija Ljubek. Sportske udruge, koje kandidiraju za Nagradu, trebaju ispunjavati uvjet da djeluju najmanje od 1990. godine.

 

ODRŽAN SIMPOZIJ O DOPINGU U SPORTU

Doping je star koliko i sport, jedino je borba protiv dopinga nešto mlađa, to je neprekidna utakmica – riječi su dr. Mirana Martinca tijekom simpozija o dopingu u vrhunskom sportu, održanom u Splitu pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Nakon pozdravne riječi dopredsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Željka Jerkova, upravo je predsjednik Zdravstvene komisije HOO-a, organizatora simpozija, predavanjem na temu važnosti stalne borbe protiv dopinga otvorio stručni skup u dvorani Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu.

O dopuštenim sredstvima u dopunskoj prehrani sportaša govorila je voditeljica zdravstvene skrbi i prehrane za vrhunske sportaše pri HOO-u, mr. ph. Mimi Vurdelja. Istaknula je kako nijedan sportaš iz razvojnih programa HOO-a ne uzima doping te da je nacionalna olimpijska udruga napravila prevenciju u obliku redovitih sistematskih pregleda sportaša. – Radim sa Sandrom Perković, braćom Sinković, Damirom Martinom, rukometašima, vaterpolistima, košarkašima, i nema šansi da bilo tko od njih koristi nedopuštena sredstva – kategorična je Mimi Vurdelja.

Prema riječima naše najpoznatije nutricionistice, postoji problem u uvozu dodataka prehrane koje sportaši mogu kupovati, ne znajući previše o njima, jer zakonom nije regulirana distribucija takve hrane. Jedan od naših najvećih autoriteta borbe protiv dopinga, prof. dr. Boris Labar, u polusatnom je izlaganju pojasnio anemičnu hipoksiju u sportu, odnosno stanje smanjene količine kisika u stanicama i tkivu. Dakako, ta pojava kod sportaša može izazvati potrebu za regulacijom spomenutog problema na nedopušteni način.

Na najčešće zamke i pogreške u dopingu upozorio je predavanjem dr. Zoran Bahtijarević. Na njegovo se izlaganje odlično uklopila kasnija izjava proslavljene atletske olimpijke Blanke Vlašić, koja je ustvrdila da su oprez i provjera tvari koje se uzimaju pri prehladama i bolestima najvažniji preduvjet za izbjegavanje rizika od dopinga. Da bi se rizici te vrste sveli na što manju mjeru, potrebna je stalna edukacija liječničkih službi i samih sportaša te praćenje svjetskih trendova na tom području.

O samom postupku doping kontrole i terapijskim izuzećima predavanje je održao doc. dr. Dinko Pivalica. U Hrvatskoj se godišnje obavi više od 600 dopinških provjera, iz kojih se nameće zaključak o visokom stupnju “čistoće” naših sportaša. No, bez obzira na tu činjenicu, borba protiv dopinga u sportu nema alternativu.

Pravo i doping nužno su povezani, a na temu pravnih dvojbi i dopinga govorio je prof. dr. Hrvoje Kačer. S listom zabranjenih sredstava u 2017. godini sudionike splitskog simpozija o dopingu upoznao je dr. Zoran Manojlović. Na primjeru biciklista Matije Kvasine pojasnio je svu kompleksnost borbe protiv dopinga, u kojoj se stalno pojavljuju novi izazovi kroz nedovoljno istražene dopinške tvari. – Kvasina je bio pozitivan na molidustat, tvar koja potiče lučenje endogenog eritropoetina, a tek se nalazi na razmeđu prve i druge faze kliničkog istraživanja kod ljudi…

Za kraj simpozija organizator se pobrinuo dovesti za (isti) okrugli stol nekoliko sjajnih predstavnika onoga što zovemo vrhunski hrvatski sport. Sudjelovali su vaterpolski stručnjak Neven Kovačević, atletičarka Blanka Vlašić, bivši rukometni olimpijac, sada trener, Petar Metličić, novi košarkaški izbornik Ivica Skelin i najbolja hrvatska judašica Barbara Matić. – Veseli me činjenica da je borba protiv dopinga u sportu sada puno rigoroznija nego u počecima moje karijere. Sviđa mi se kad se svi skupa borimo za čistoću sporta i viteško nadmetanje, a protiv prijevara – poruka je Blanke Vlašić sa 45-minutnog okruglog stola “Moj pogled na doping”.