Domagoj Zajec, član izvršnog odbora Zajednice športskih udruga Grada Velike Gorice i predsjednik Plivačkog kluba Gorica, ljetos je imenovan izbornikom i direktorom hrvatske plivačke reprezentacije. Time je okrunjena više godišnja trenerska karijera, koja je ovoga ljeta doživjela svoj vrhunac, jer Zajec je kao trener mladog Nikole Miljenića bio i dio olimpijske ekspedicije u Tokiju predvodeći plivačku delegaciju.

Izgradnjom i otvorenjem bazena u Velikoj Gorici, sportska obitelj postala je bogatija i za vodene sportove. Među prvima koji je prepoznao potencijal plivanja u Velikoj Gorici, bio je iskusni Domagoj Zajec, koji je plivački i trenerski zanat ispekao u zagrebačkom Medveščaku, gdje i danas radi.

– Cijeli život bavim se plivanjem, uz bazen sam vezan od malih nogu. Kroz godine rada i truda došao sam do toga da sam postao glavnim trenerom u klubu, kao i trenerom u reprezentaciji. Ovoga ljeta sve se nekako poklopilo da smo Nikola i ja završili i na Olimpijskim igrama, što je kruna jednog sportskog uspjeha – započeo je razgovor Zajec, koji se plivanjem počeo baviti s nekih pet-šest godina.

Danas svoju ljubav prema plivanju, osim djeci iz Zagreba, prenosi i Velikogoričanima, jer njegovom zaslugom osnovan je i Plivački klub Gorica, gdje je predsjednik kluba, dok su za rad s djecom zadužena tri trenera.

– Dočekali smo bazen i u Velikoj Gorici i vjerujem kako smo se svi obradovali tome koji smo vezani uz plivanje. Kad se cijela ta ideja počela realizirati meni kao sportskom plivačkom djelatniku prirodno je bilo da se pokrene klub i počne razvijati plivački sport, koji je jedan od najljepših i najzdravijih sportova kojim se možete baviti cijeloga života – otkriva nam Zajec, kojeg raduje sve veći interes djece za plivanjem.

Budućnost plivanja u Velikoj Gorici je svijetla

-Žao nam je što smo došli do toga da nekome moramo reći da ga ne možemo primiti. To nas muči, jer to se ne bi trebalo događati nikad i nikome. Svakome treba omogućiti bavljenje sportom, a u ovom slučaju plivanjem- o jednom od problema s kojim se susreće velikogorički klub će naš sugovornik.

U samo tri godine rada, polako stižu i prvi rezultati, što naravno raduje sve u klubu, koji ulažu mnogu truda i znanja da djeca budu što ravnopravnija mnogo jačim i boljim klubovima.

-Imamo nekoliko dobrih plivača, koji su se i ranije bavili plivanjem, jer teško vam je u tako kratkom roku napraviti vrhunskog sportaša. Treba znati kako smo mi u ove tri nepune godine šest mjeseci zbog pandemije korone bili zatvoreni. Neki optimalni rok da netko postane ozbiljnim plivačem je desetak godina- priča nam dalje Zajec te ističe imena Ive Kluk i Lovre Brekala, koji je dosta kasno krenuo s plivanjem, no sada je izborio nastup na Državnom prvenstvu.

-Za nas kao mladu sredinu to su sjajni rezultati – podvlači od ljeta novi izbornik hrvatske plivačke reprezentacije, koja je ne tako davno osvajala medalje na velikim natjecanjima.

Plivanje općenito u malim problemima

Nažalost, smjenom generacija, došlo je do malog plivačkog zatišja, koje će sada pokušati na stare slave vratiti mladi Franko Grgić te Nikola Miljenić, čiji je trener upravo Zajec.

-Treba reći iskreno kako je plivanje u malim problemima i to je evidentno. Nažalost, s natjecanja se više ne vraćamo s medaljama, što je prije bio čest slučaj. Mislim da se pozitivne promjene događaju po tom pitanju, jer prepoznali smo da imamo problem. Na svima nama sada je da zajedničkim snagama riješimo taj problem. Poznato je kako Hrvatska ima talentirane sportaše, naši plivači u mlađim kategorijama postižu sjajne rezultate, a na nama je da riješimo taj problem iskoraka u seniorsko plivanje- priča nam Zajec, kojeg s reprezentacijom sada očekuje akcija na Svjetskom prvenstvu u malim bazenima u Abu Dabiju.

-Velika je čast i ponos biti izbornik reprezentacije. Znam da imam puno obaveza u Velikoj Gorici i Medveščaku, tako da mi je trebalo neko vrijeme da se odlučim na to. Nisam odmah to objeručke prihvatio, nego sam se morao posavjetovati i s obitelji. Nakon svega odlučio sam prihvatiti poziv i dat ću sve od sebe da napravimo te pozitivne pomake- o izborničkom imenovanju će Domagoj, koji se potajno nada da se na Svjetskom prvenstvu može ući barem u polufinale.

-To bi bio sjajan uspjeh, jer smo pomladili reprezentaciju. Nažalost, tri plivača koji su kandidati za velika natjecanja imaju zdravstvenih problema, tako da čekamo njihov povratak kako bi i reprezentacija ostvarila puninu svoje snage. Nakon toga možemo se nadati i finalima. Vjerujem da će se netko od njih do Europskog prvenstva sljedećeg ljeta ući u puni pogon – kaže nam.

Tokio kruna dosadašnje karijere

Ljeto za nama bilo je itekako radno za Zajeca, koji je kao trener mladog Nikole Miljenića bio i dio olimpijske ekspedicije u Tokiju predvodeći plivačku delegaciju.

-Uvijek sam pričao kako mi je san otići kao trener na Olimpijske igre, što je i san svakoga sportaša. Nikola je doslovno zadnjeg dana isplivao normu, uhvativši zadnji vlak za Tokio. To je bilo veliko oduševljenje za sve nas u klubu- prisjetio se Zajec uspjeha sa zagrebačkog mitinga Zlatnog medvjeda, koji je njemu i njegovom plivaču donio jedno veliko i nezaboravno iskustvo u Tokiju.

-Lijep doživljaj, bez obzira na to što je bilo pod posebnim mjerama i restrikcijama. Nismo smjeli van sela u grad da u slobodno vrijeme upoznamo i japansku kulturu. Na otvorenju nije bilo gledatelja, ali to nam nije umanjilo uzbuđenje i veselje svega toga. Uživao sam u svemu tome i bio sam ponosan što sam bio dio ekipe- o dojmovima iz Tokija će naš sugovornik, koji je zadovoljan i postignutim rezultatima svoga pulena.

-Nikola je odlično otplivao. Bio je na razini svoga rezultata i to raduje- kaže nam Zajec, koji polako „kuje“ i planove za Pariz, jer 2024. jako je blizu.

-Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati kada se otvore mogućnosti isplivavanja normi. Za Nikolu bi bilo idealno da što ranije ispliva normu, kako bi nam priprema bila što lakša. Ima tu još kandidata za Pariz. Moram priznati kako sam optimističan, jer mislim da se stvari mogu unaprijediti, upravo zbog toga sam se i primio posla- za kraj razgovora će Domagoj Zajec.