Trudimo se da iz godine u godinu budemo uspješniji i što bolje rangirani

2023. prema riječima predsjednika Zajednice športskih udruga grada Velike Gorice, Gorana Kovačića bila je iznimno uspješna za lokalni sport

Godina za nama, po meni je bila vrlo uspješna. Bilo je turbulentno, financije su problem u svakom slučaju, velika inflacija. Poskupilo je sve – od prijevoza, sportske opreme do prehrane; a borili smo se s time kako smo znali i umjeli. S obzirom na ulaganja koja smo imali u sport, smatram da mogu biti izuzetno zadovoljan sa sportskim rezultatima- započeo je razgovor o stanju u velikogoričkom sportu predsjednik Zajednice športskih udruga Goran Kovačić.

Neki sportovi poput košarke pali su za jedan rang, HNK Gorica se, pak, izvukla i sada je pri vrhu hrvatskog nogometa, dok rukomet polako stagnira.

-Ono što je bilo dobro u prošloj godini su pojedinačni sportovi, ali moramo imati na umu da za njih ipak treba manje financija nego za ekipne i momčadske sportove koji su u ligaškim natjecanjima- objašnjava.

Velika Gorica je u 2023. bila Europski grad sporta

Godina za nama u povijesti goričkog sporta ostat će upamćena i kao godina u kojoj je grad nosio titulu Europskog grada sporta, a vrhunac je bilo obilježavanje Europskog dana sporta, manifestacije za koju su organizatori zaradili same pohvale.

-U prosincu 2022. godine bili smo na prijamu u Europskom parlamentu gdje smo dobili zastavu i priznanje. Ponosni smo na to, smatram da je Velika Gorica zaslužila takvu titulu, kao i da smo je ove godine opravdali. U rujnu smo imali sjajnu manifestaciju u Europskom tjednu sporta, mi smo bili tehnički organizator, dok je Ministarstvo turizma i sporta organizira već devetu godinu. Za pripreme i sve što smo odradili dobili smo najviše ocjene- rekao je Kovačić i nadodao:

-Nedavno smo dobili informaciju i da je Europska komisija izuzetno zadovoljna te da je Velika Gorica praktički jedan od najboljih organizatora u Europi. Sada čekamo i pismenu potvrdu koja nam je najavljena iz Ministarstva turizma i sporta. Smatram da Velika Gorica itekako zaslužuje svoje mjesto ne samo na sportskoj karti Hrvatske nego i sportskoj karti Europe i šire.

Za sport u 2024. povećanje sredstava

U 2024. godini gorički sport može očekivati povećanje sredstava koje je najavljeno od strane Grada.

-Povećanje je najavljeno i izglasano je na Gradskom vijeću. Zahvalni smo Gradu što razmišlja o povećanju sredstava za sport, ne znam hoće li ona biti dostatna u doba kada divljaju cijene i sve poskupljuje, ali trudit ćemo se kao i svake godine da budemo što uspješniji. To nije samo problem Velike Gorice nego kompletnog hrvatskog sporta. Ono što znam je da je Vlada RH učinila veliki napor i nikada nije bio veći proračun za sport- govori Kovačić i navodi da za sljedeću godinu Vlada RH planira izdvojiti 110 milijuna eura.

-To nije samo dvostruko nego mnogo više, bez obzira na to što je olimpijska godina. Vidjet ćemo, rastemo iz dana u dan. Zajednica sportskih udruga broji više od 7000 sportaša, a svaki dan nova se djeca uključuju u sport. Nedostaje nam infrastrukture, financija i dosta toga, ali naše želje su da iz godine u godinu budemo uspješniji i što bolje rangirani. Treba pomiriti i jedno i drugo- zaključio je razgovor predsjednik zajednice športskih udruga Goran Kovačić.