Zajednica športskih udruga Grada Velike Gorice nakon više od dvije godine okupila je brojnu sportsku obitelj na proglašenju najboljih u sportu za 2021. godinu.

Prekrasno je bilo u lijepo ispunjenoj dvorani POU vidjeti sve velikogoričke sportaše na jednom mjestu i ovom je priredbom Velika Gorica još jednom pokazala zašto nosi titulu grada sporta a od 2023. godine i titulu Europskog grada sporta.

Sportašima su na postignutim rezultatima čestitali gradonačelnik Krešimir Ačkar, državni tajnik u ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak i predsjednik Zajednice sportskih udruga Goran Kovačić.

U svečanoj atmosferi izbora najboljih u sportu uživali su svi nominirani sportaši i gosti a ponajviše oni koji su proglašeni najboljima u 12 kategorija.

Prošlu godinu obilježili su rezultati atletičarke Nine Vuković iz Maraton kluba Velika Gorica koja je izabrana za najbolju sportašicu a u ovoj kategoriji nominirane su bile još i Jelena Buchberger, prvakinja Hrvatske iz Badminton kluba Velika Gorica, Natali Banko iz SD Gord, Ines Grdenić iz Karate kluba Velika Gorica i Elena Pleša iz Judo kluba Pinky.

Najbolji sportaš je atletičar Dino Bošnjak iz Atletskog kluba Velika Gorica, koji već ima nekoliko titula najboljega sportaša a u ovoj kategoriji nominirani su bili Petar Orešković iz Karate kluba Velika Gorica, Borna Kapusta iz KK Gorica i Leo Herić iz Pinkyja.

Djelatnicima godine proglašeni su Luka Cvetnić (NK Mraclin), Mario Filipović (NK Turopolje), Vedran Katulić (NK Polet), Goran Guteša (NK Lukavec), Ana Duvančić (ŽRK Udarnik), Dražen Vezmar (ŽRK Gorica), Mirjana Bošnjak (Atletski klub Velika Gorica) i Tomislav Odžić (Plesni klub VeGa).

Svi znamo kako ‘na mladima svijet ostaje’ pa su tako nadama godine izabrani Zvonimir Turkalj (HRK Gorica), Filip Bojić (HNK Gorica), Vito Hulina (Karate klub Velika Gorica), Franka Jerkin (Karate klub Velika Gorica), Gabrijel Šoštarić ( Šahovski klub Polet), Nikola Kos (Šahovski klub Polet), Vita Tot (Plesni klub VeGa), Noa Goleš (Plesni klub VeGa), Jakov Ninić (Košarkaški klub Gorica), Borna Kompes (Judo klub Kokica), Mateo Tomašić (Judo klub Pinky), Pavle Brnadić (NK Kurilovec), Lucijan Kompes (Taekwondo klub Velika Gorica), Petra Prlić (Taekwondo klub Velika Gorica), Lana Konjar (ŽRK Udarnik), Veronika Vnučec (ŽRK Gorica) i Paola Bratković Cheerleading klub Vegasice.

Za promidžbu velikogoričkog sporta posebno priznanje dobili su juniori NK Ban Jelačić Vukovina, koji su ostvarili najveći klupski uspjeh osvajanjem Županijskog kupa i plasmanom u četvrtfinale Kupa Hrvatske, Šahovski klub Polet, koji je obilježio 60 godina postojanja, Košarkaški klub Gorica, koji je i ostvario plasman među najbolja 4 kluba ove sezone i u samom je vrhu hrvatske košarke a priznanje su dobili i Natali Banko (SD Gord) i Mateja Vukoića (SK Turopolje-Lukavec) za osvojeno drugo mjesto na Prvenstvu Europe za juniore u trapu, u konkurenciji mješovitih parova.

U kategoriji Posebna postignuća – prvaci nagrađeni su ŽRK Udarnik, koji je u sezoni 2019/20 bio prvak 3. HRL Središte i ostvario plasman u 2. HRLŽ, juniori HNK Gorica, koji su bili prvaci Druge HNL i izborili plasman u Prvu HNL, Nogometni klub Turopolje koji je bio prvak 2. ŽNL Istok te NK Lukavec, NK Mraclin i NK Mladost Obrezina koji su svojim plasmanom ušli u viši rang natjecanja.

Zajednica sportskih udruga posebno je nagradila sportaše iz Akrobatskog rock’n’roll kluba, ekipu Lollipop koja je osvojila titulu prvaka Hrvatske za 2021. godinu u kategoriji ‘mini formacija 3’ a bile su i ukupne pobjednice Kupa Hrvatske te plesni par Ema Tot i Andrija Fabijančić iz sportsko plesnog kluba VeGa koji su ušli u polufinale Svjetskog kupa u Bratislavi te su na kraju bili 23. na svijetu.

Najboljim trenerom jednoglasno je proglašen Ivan Čengić , trener u Atletskom klubu osoba s invaliditetom Uspon i trener našeg trofejnog paraolimpijca Velimira Šandora. 

Za najboljeg trenera nominirani su bili još i Andrija Nikolić iz HRK Gorica, Davor Gmižić iz SD Gord, Josip Sesar sada već bivši trener KK Gorica te Franjo Gavranović iz MK Velika Gorica.

Najbolji sportaš s invaliditetom je Velimir Šandor koji je osvojio paraolimpijsko srebro na 16. ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju i 3.mjesto na Prvenstvu Europe u Poljskoj.

Ekipom godine proglašena je ženska ekipa Šahovskog kluba Polet Buševec a u ovoj kategoriji nominirane su bile i ekipeKarate kluba Velika Gorica i Ženska nogometna ekipa Gorica.

Streljačko društvo Gord proglašeno je najboljom momčadi za osvojenu titulu prvaka Hrvatske i naslov pobjednika Kupa. Nominirani su bili još i HNK Gorica, KK Gorica i HRK Gorica, perjanice velikogoričkog momčadskog sporta.

Na kraju ove divne večeri dodijeljene su i dvije nagrade za životno djelo.  Vlado Stepanić, dugogodišnji sportski djelatnik NK Kurilovec (NK Udarnik) dobitnik je ovogodišnje nagrade dok je druga nagrada posthumno dodijeljena Davoru Štubana, dugogodišnjem tajniku i jednom od osnivača velikogoričke sportske zajednice i velikom čovjeku i sportskom zaljubljeniku koji nas je prerano napustio 01. ožujka prošle godine. Nagradu je u ime obitelji preuzela njegova kćer Matea, koja se prisjetila svih lijepih trenutaka koje je Davor posvetio mraclinskom, velikogoričkom i turopoljskom sportu.

Lijepu priredbu u zabavnom programu upotpunili su plesači Plesnog kluba Megablast i Sportsko plesnog kluba VeGa prekrasnim nastupima i uz veliki pljesak nazočnih.

Zajednica sportskih udruga danas broji 52 punopravne članice sa oko 6500 sportaša i preko 4600 natjecatelja sa kojima radi 256 trenera a svi zajedno ostvarili su sportske rezultate na koje možemo biti ponosni.  

Stoga, u ime Zajednice sportskih udruga zahvala svim našim sportašima na svim naporima, ostvarenim rezultatima i svemu što su učinili i što čine na promociji našega grada.