U subotu, 12.03.2022., u organizaciji Atletskih klubova „Kvarner” iz Rijeke i „Albona” iz Labina održano je Ekipno prvenstvo Hrvatske u krosu. Domaćin natjecanja bio je grad Labin, a kros staza postavljena je na atraktivnoj lokaciji „Parka skulptura Dubrova”. Nastupilo je trideset i sedam ekipa iz Hrvatske uz sudjelovanje šest stotina osamdeset i sedam natjecatelja. Proteklog vikenda je također održana i veteranska Balkanijada u dvorani u Novom Mestu, gdje je u utrci brzog hodanja na 3000 m nastupio naš Berislav Devčić.

Atletska škola Maraton kluba Velika Gorica na ovom krosu se predstavila u pet kategorija, uz sudjelovanje sedamnaest atletičarki i atletičara. Mlađi kadeti: Grga Cerjak, Niko Kelava, Kristijan Matić, Jerko Cvetković i Lovro Gagula. Kadetkinje: Brigita Grčić, Tara Petračić, Livia  Debelić i Lucija Breljak. Mlađe juniorke: Ema Vuković, Tena Martinec, Tena Petračić i Lucija Sever. Mlađi juniori: Viktor Benedetti, Luka  Gagula i Martin Marčec. Juniorke: Anja Petračić.

Prema očekivanju, ženski „dream team” mlađih juniorki u sastavu Tena Martinec, Tena Petračić, Lucija Sever i Ema Vuković i ovaj put je opravdao top epitet u zahtjevnoj kros trci na dva kilometra. Cure se ponovno, nakon trećeg mjesta na štafetnom dvoranskom prvenstvu prije par tjedana, penju ovoga puta na drugo mjesto pobjedničkog postolja. Ispred atletičarki Maraton kluba bile su tek cure domaćina prvenstva AK Kvarner – Rijeka, dok su trećeplasirane natjecateljice AK Svetice iz Zagreba.

Mlađi kadeti, trka na jedan kilometar su u konačnici zauzeli 11 mjesto, kadetkinje su na istoj dužini bile trinaeste, dok su se mlađi juniori u trci na četiri kilometra ukupno plasirali na deveto mjesto ciljne liste.

Na veteranskoj Balkanijadi u Novom Mestu nastupio je Berislav Devčić, na utrci od 3000 m u brzom hodanju. Pored njega, u kategoriji M-55 nastupilo je petero vrlo dobrih hodača podjednake kvalitete (tri Hrvata, jedan Turčin i jedan Rumunj). Berislav nam prenosi svoje doživljaje: “Taktika mi je bila da krenem brzo do krajnjih granica. Tako je i bilo. Prvi kilometar sam provukao ispod 5 minuta, što je jako brzo za hodanje. Ali, cijena je bila dvije opomene za koljeno. Imao sam veliku prednost koja se počela topiti jer sam morao usporiti. No, sve bi bilo dobro da nije stigla i treća opomena za koljeno i prisilni odmor od 30 sekundi. Prestižu me trojica hodača i završavam na četvrtom mjestu s vremenom 17:32. Pobjednik je išao 17:05, drugi 17:09, treći 17:29, a i šesti hodač je hodao ispod 18 minuta. No, nisam nezadovoljan. Napao sam pobjedu. Nije uspjelo.”

Čestitamo svima na odličnim rezultatima! Slijedi kraća stanka u domaćem natjecanju, zbog održavanja Svjetskog atletskog prvenstva u dvorani Beogradu od 18. do 20.03.2022., nakon čega slijedi nastavak sezone 27.03.2022. kada će naši seniori nastupiti na Zagrebačkom proljetnom polumaratonu.

Ukupni rezultati Ekipnog PH u krosu su dostupni ovdje, a rezultati veteranske Balkanijade ovdje.