Čelni ljudi Sportskih zajednica Grada Velike Gorice i Preloga sportsko prijateljstvo podigli su na jednu višu razinu potpisivanjem Povelje, što je ispred Hrvatskog olimpijskog odbora podržao i Hrvoje Balen.

Sportska zajednica Grada Velike Gorice nakon Povelje o suradnji s Lepoglavom, isti čin je napravila i sa Zajednicom sportskih udruga Grada Preloga. Višegodišnje prijateljstvo tako je podignuto na jednu višu razinu, a svečani čin potpisivanja Povelje upriličen je u Gradskoj upravi. Posebnost potpisivanje povelje prijateljstva je što su oba grada nositelji titule Europskog grada sporta, Prelog za 2019. godinu a Velika Gorica za 2023.

Povelju su potpisali predsjednici i tajnici Sportskih zajednica Goran Kovačić i Darko Blažinčić s jedne te Dejan Naranđa i Neven Hercigonja s druge strane, a svoj potpis na Povelju stavio je i direktor Ureda za programe sporta na lokalnoj razini Hrvatskog olimpijskog odbora Hrvoje Balen.

Svečanom činu nazočio je i gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar sa svojim zamjenikom Nevenom Karasom i predsjednikom Gradskog vijeća Darko Bekićem, dok je delegaciju Grada Preloga, predvodio predsjednik Gradskog vijeća Đuro Ujlaki.

Ačkar: Ovo je kruna vašeg rada i suradnje
Mi kao Grad dajemo podršku našim sportskim udrugama. Drago nam je što možemo svjedočiti kruni vašeg rada i suradnje, gdje ovom Poveljom najbolje manifestirate sport. Sport je taj koji povezuje i usavršava, a isto tako sport je danas najjeftinija prevencija– istaknuo je gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

Ispred Grada Preloga obratio se predsjednik Gradskog vijeća Đuro Ujlaki, koji se između ostaloga prisjetio rukometnih susreta u kojima su se sastajale momčadi iz ovih gradova.
Ono kaj me veže s Velikom Goricom su brojne ljute odigrane rukometne utakmice. Niti i poveznica ima u sportu, a tu su naravno i neka privatna prijateljstva, zbog čega mi je drago što ćemo ostati u dobrim i prijateljskim odnosima – naglasio je Ujlaki.

Goran Kovačić, predsjednik Zajednice športskih udruga Grada Velike Gorice istaknuo je kako Zajednica u svome sastavu ima 52 punopravne članice s više od 7 tisuća sportaša.

Grad brine o sportu i svim svojim članicama. Ovaj čin je jedan lijepi korak prema budućem zajedničkom radu na zajedničkim projektima – kazao je Kovačić, dok je njegov kolega s preloške strane Dejan Naranđa istaknuo kako su oni u odnosu na Veliku Goricu puno manja sredina s 30-ak udruga s 1200 registriranih sportaša.

Presretan sam što smo došli do ovog trenutka. Nadam se da nama ovako dobro i lijepo ustrojena sportska sredina može pomoći da se još kvalitetnije počnemo brinuti i financirati sport – rekao je Naranđa.

Podršku sportskom prijateljstvu dao je i Hrvatski olimpijski odbor, ispred kojeg je potpisivanju nazočio direktor Ureda za programe sporta na lokalnoj razini Hrvatskog olimpijskog odbora Hrvoje Balen.

Kroz ovu Povelju nastoji se još više mlade uključiti u sport. Mi ćemo nastojati pomoći u realizaciji svih projekata koje će te provoditi. Znamo koliko nam je sport bitan za društvo i djecu, zbog toga ajmo provoditi programe kojima ćemo unaprijediti razvoj sporta u Hrvatskoj – zaključio je Balen.