U Muzeju Turopolja sinoć je otvorena izložba “Velikogorički sport” koji okuplja brojne eksponate raznih sportskih klubova od povijesti do danas koji su smješteni u razdoblje kraja 19. i početka 20. stoljeća kada je počeo razvoj velikogoričkog sporta.

Organizator izložbe je Muzej Turopolja u suradnji sa Zajednicom sportskih udruga grada Velike Gorice koje je dala niz eksponata iz svoje zbirke predmeta i ovo je ujedno odličan primjer suradnje kulture i sporta u našem gradu.

Izložba je postavljena povodom proglašenja Velike Gorice Europskim gradom sporta za 2023. godinu i prikazuje bogatu povijest sporta u Velikoj Gorici i Turopolju na koju možemo biti ponosni.

Na izložbi je prikazano 109 predmeta iz različitih sportova i različitih razdoblja poput medalja, pehara, znački, dresova, dokumenata i fotografija.

Htio sam prikazati povijest i sadašnjost velikogoričkog sporta, od osnivanja Sokolskog društva početkom 20.stoljeća, prvi nogometni klubovi, teniski, biciklistički, streljaštvo, pa Sportsko društvo Radnik iz kojeg se razvila većina sportskih društava i klubova u gradu, pa sve do današnjih klubova i pojedinaca. U muzeju nažalost nemam sportsku zbirku, pa sam sve te predmete posudio od sportskih klubova i pojedinaca kojima zahvaljujem na suradnji – istaknuo je Josip Popovčić, povjesničar i kustos kulturno-povijesne zbirke Muzeja Turopolja na otvorenju i izrazio iznimnu zahvalnost Zajednici sportskih udruga grada Velike Gorice, pojedincima i svim klubovima koji su dali svoje predmete za ovu izložbu.

Ravnateljica Muzeja Turopolja, Margareta Biškupić istaknula je kako je bilo vrijeme da i sportski povijesni predmeti dobiju svoj prostor u Muzeju. “Kad smo krenuli raditi ovu izložbu, shvatila sam – kako to da je nismo napravili i ranije. Sport nas sve veseli a uspjeha u gradu imamo mnogo. No sport je mnogo više od uspjeha, to je suodgajatelj djece i koji ih uči da nikada ne odustaju. Ovom se izložbom vraćamo u prošlost.”,  istaknula je Margareta Biškupić.

Izložbu je otvorio Neven Karas, zamjenik gradonačelnika Velike Gorice koji je istaknuo: “Bez pomoći grada, sport se možda i ne bi tako razvijao. Ovo je bila odlična ideja, ali i odlična realizacija. Dodatno me veseli spoj kulture i sporta. Ima onih koji misle da je to nespojivo. No, po meni, grad koji nema razvijenu kulturu ili sport nema prava obilježja grada. Stoga posebna zahvala svima koji su sudjelovali jer je ovo odličan primjer suradnje kulture, muzejske djelatnosti i sporta.”

Izložba “Velikogorički sport” ostaje otvorena sve do 13. rujna i pozivamo sve naše članice ali i cjelokupnu sportsku velikogoričku obitelj da nikako ne propuste posjetiti Muzej Turopolja.