Velikoj Gorici jučer je u Bruxellesu i službeno dodijeljen naslov Europskog grada sporta 2023. godine. Predstavnici neprofitne organizacije ACES Europe priznanje su uručili zamjeniku gradonačelnika Nevenu Karasu, predsjedniku Zajednice sportskih udruga Grada Velike Gorice Goranu Kovačiću i tajniku zajednice Darku Blažinčiću.

Ovo priznanje znači mnogo za grad, ali prije svega za sportaše i sportske djelatnike koji su ponajviše zaslužni što je Velika Gorica dobila ovu nagradu – istaknuo je zamjenik Neven Karas.

Prošlo je punih dvije godine od kandidature i pripremanja opsežne dokumentacije koja se sastojala od 14 poglavlja, koja su obuhvatila cjelokupnu organizaciju sporta, upravljanje sportskom infrastrukturom, pregled postojeće sportske infrastrukture za sportaše u sustavu natjecanja i rekreativce, najave ulaganja u buduću sportsku infrastrukturu, način financiranja sporta, brojčane pokazatelje u natjecateljskom, rekreativnom i školskom sportu sa brojem sportaša i rekreativaca po dobnim skupinama, najbolje klubove i sportaše, velike sportske priredbe i razvojne planove.

Pored opširnog pisanog materijala, sve navedeno trebalo je staviti u odgovarajuću formu video materijala koji će na najbolji način prikazati sve značajke velikogoričkog sporta

– Posebno moram zahvaliti Darku Blažinčiću i svima koji su mu pomagali i sudjelovali u pripremi materijala za prijavu, a koje nije bilo jednostavno za pripremiti. Ovo nam je poticaj da nastavimo dalje putem koji smo krenuli kada su u pitanju izdvajanja za sportske udruge kao i izdvajanja za sportsku infrastrukturu koje nikad dovoljno – dodao je Karas i istaknuo kako su u novom proračunu predviđena sredstva za izgradnju montažne dvorane.

Inače, naslov europskog grada sporta dodjeljuje se u nekoliko kategorija, a Gorica pripada onoj srednjih gradova koji imaju od 25.000 do 500.000 stanovnika.

Dodjelom ovog priznanja cilj kandidature Velike Gorice za ovu prestižnu nagradu u potpunosti je ispunjen. Prikazani su visoki standarde za razvoj sporta i rekreacije koji promoviraju Veliku Goricu kao kvalitetnu sportsku sredinu koja svojim građanima osigurava optimalne uvjete za baljenje tjelesnim aktivnostima i sportom i time podiže kvalitetu života i unapređuje zdravlje građana, promovira Grad koji perspektivnim sportašima omogućava kvalitetan razvoj u cilju postizanja što boljih rezultata u natjecanjima, Grada koji svojim najmlađima pruža velike mogućnosti za bavljenje sportom, Grada koji potiče sport i zdravlje svojih građana, Grada koji otvara vrata za ulaganja u sportsku i turističku infrastrukturu i koji promiče Veliku Goricu kao mjesto sa kvalitetnim sadržajima za aktivan odmor i konačno, Grad koji je po mjeri svih njezinih građana. Sve ono što smo radili sada je dobilo puni smisao. Ovime naš grad, kao i svi sportaši dobivaju jedno novo mjesto i jednu novu dimenziju, zbog čega smo svi neizmjerno sretni i sada nam samo ostaje da svi zajedno uložimo dodatne napore kako bi ovu nagradu kapitalizirali u vremenu koje je pred nama.