Velika Gorica kao Europski grad sporta 2023. bila je domaćin je ovogodišnjeg Nacionalnog dana – sportskog sela i #BeActive Nighta, kojeg je u sklopu Europskog tjedna sporta organiziralo Ministarstvo turizma i sporta i Zajednica sportskih udruga grada Velike Gorice kao partner.

Nacionalni dan sportsko selo završni je dan ovogodišnjeg Europskog tjedna sporta, koji je 23. rujna počeo u 42 zemlje diljem Europe, a manifestacija je to posvećena sportu i aktivnom životu i koja okuplja sportske organizacije, udruge i klubove te potiče zdrav način života i timski duh.

Na nacionalnom danu sporta predstavilo se 35 sportskih udruga koje djeluju u Velikoj Gorici, najviše iz Zajednice športskih udruga zatim iz Sportsko rekreacijskog saveza i Para sportskog saveza koji su građanima prezentirati svoj sport, rad i uspjehe te ih pozvali da odaberu baš njihov sport kako bi redovito bili aktivni.

U zelenilu parka dr. Franje Tuđmana svoj rad građanima su predstaviti rukomet, nogomet, odbojka, karate, taekwondo, hrvanje, kuglanje, stolni tenis, tenis, plivanje, šah, atletika, plesni klubovi Megablast i Vega, cheerleading a bilo je i puno gimnastike za najmlađe, rekreativnog vježbanja za sve generacije, ukratko za svakoga ponešto. 

Ovu veliku sportsku manifestaciju uveličali su premijer Andrej Plenković, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec i gradonačelnik Krešimir Ačkar.

-Ovaj je grad, jedan od najvećih hrvatskih gradova, ali i ova županija je izrazito aktivna, vodi računa o tjelesnoj kulturi, vodi računa o onome što sport daje – vrijednostima u životu i kvaliteti življenja. Ovo je prekrasna manifestacija sportskog sela, ovo je sjajna prigoda da pokažete ono što je vama svakodnevnica. Vele mi da u Zagrebačkoj županiji ima više od 20 tisuća registriranih sportaša i veliko je zadovoljstvo vidjeti veliki broj klubova koji će danas sa svojim članovima demonstrirati ono što oni rade i na taj se način priključiti Europskom tjednu sporta. Atmosfera je sjajna, doprinos Velike Gorice, Zagrebačke županije i Hrvatske Europskom tjednu sporta na najvišoj je razini rekao je premijer Plenković.

Gradonačelnik Krešimir Ačkar izrazio je zadovoljstvo što je Park dr. Franje Tuđmana prepun mladih sportaša i sportašica. –Draga djeco, uživajte u Europskom danu sporta. Hvala svima što sudjelujete u ovome, jer sport će vas uvijek naučiti kroz život kako podnositi pobjedu dostojanstveno, kako podnositi poraz, a učit će vas i timskome radu. Nemojte nikada odustati od sporta, hvala vam svima koji ste došli, želim vam da uživate u ovom danu”, pozdravio je sve okupljene gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Ministrica Nikolina Brnjac kazala kako se kroz ovih devet godina 250 tisuća građana uključilo u Europski tjedan sporta. -Budite aktivni, vježbajte, vježbati se može svugdje i u bilo koje godišnje doba, uključite se i dalje- poručila je okupljenima ministrica Brnjac.

Nacionalnom danu prisustvovali su i velikogorički sportaši Damir Martin, rukometaš Hrvoje Ceković i nogometaš Krešimir Krizmanić te Nikolina Ćaćić, Marko Milun, Lovro Pavčec, Kristina Tomić, Perica Bukić i izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Josip Sesar.

Sportska Velika Gorica je još jednom pokazala sve ono najbolje iz velikogoričkog sporta !